"O să ne cadă blocul în cap la primul cutremur!"

1064
Cei mai mulți constănțeni locuiesc la bloc, în apartamentele acelea mici, comuniste. În încercarea de a-și crea mai mult confort au dărâmat ce pereți au vrut, cu sau fără autorizație. Urmările se vor simți, cel mai probabil, la producerea unui cutremur. Specialiștii susțin că structura de rezistență a imobilelor poate fi afectată de astfel de intervenții.

"La parter a fost o agenție imobiliară. A venit și a spart tot ce s-a putut. Și pereții exteriori, pentru a face ferestre mari, iar în interior a mai lăsat doar pereții de la baie. Au stat ce au stat, apoi au plecat. Nu știu dacă au vândut apartamentul sau l-au scos la închiriat. Acum nu mai locuiește nimeni acolo. Cât au stat aici nu au vrut să ne arate niciun fel de hârtie pentru modificările făcute. Doar au renovat casa scării", ne-a spus Ion Paraschiv, locatar într-un bloc turn. Astfel de situații sunt însă în multe blocuri. Și nu este vorba numai despre spațiile comerciale de la parter. Foarte mulți constănțeni au ales să-și modernizeze apartamentele din blocurile comuniste spărgând pereți și modificându-le. Unii și-au mutat bucătăria în balcon și au renunțat la peretele des-părțitor, alții au transformat sufrageria într-un living mare, spărgând pereții din jur, alții au mărit holurile, au dărâmat debaralele, toaletele de serviciu. Fiecare după cum a vrut și s-a priceput.

Zeci de reclamații
Din păcate, puține din aceste modificări au autorizație sau sunt făcute în urma unei expertize tehnice a unor ingineri structuriști. "Primim reclamații cu zecile. Uneori oamenii vin direct la noi să ne sesizeze situații în care vecinii lor fac lucrări de acest gen în apartamente. Noi sesizăm mai departe compartimentul de control al Primăriei Constanța. Prima instituție care ar trebui să verifice legalitatea modificărilor din apartamente este Corpul de Control al Primăriei. Dacă acesta nu ia măsuri intervenim și noi. Inspectorii de zonă vor aplica atunci sancțiuni și celui găsit în abatere și reprezentanților instituțiilor. Am avut și multe situații în care am dispus readucerea la starea inițială a apartamentului, dar și când s-a impus realizarea unei expertize tehnice, realizarea unor grinzi suplimentare", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Inspectoratului Teritorial în Construcții, Christian Gigi Chiru.

Structură mai șubredă
Potrivit specialiștilor, modificările din apartamente pot schimba modul în care va reacționa imobilul în caz de cutremur. Mai ales dacă astfel de operațiuni se fac în mai multe apartamente. Structura blocurilor poate deveni mai instabilă. "Prin dispariția pereților pe vertical se schimbă modul în care va trepida imobilul pentru că i se mută centrul de greutate. Pereții mai groși de 7 cm ajută structura de beton armat în caz de cutremur", explică ing. Constantin Albu.

Pentru a face modificări într-un apartament este nevoie de certificat de urbanism emis de Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei, urmat de Autorizația de Desființare a pereților. Evident, că pentru astfel de lucrări este necesar și acordul asociației de proprietari. Abia apoi se poate trece la lucrările propriu-zise. La final, trebuie refăcut planul cadastral.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9558 secunde