O șansă la viață decentă pentru tinerii care nu au școală și nici nu muncesc

594
O șansă la viață decentă pentru tinerii care nu au școală și nici nu muncesc - osansalaoviatadecenta-1558642779.jpg

Articole de la același autor

Zeci de tineri constănțeni au participat la diferite schimburi de experiență, cursuri și seminarii în cadrul proiectelor Erasmus +, prin intermediul Asociației Youth Vision Constanța. În această parte, asociația face parte din proiectul "The Golden Cage", în care, alături de parteneri din mai multe state europene, încearcă să le ofere sprijin tinerilor care nu urmează o școală și nici nu au un loc de muncă. 


Timp de o săptămână, în perioada 4 - 11 mai, 22 de tineri din nouă țări (România, Italia, Croația, Spania, Polonia, Letonia, Finlanda, Bulgaria și Turcia) au fost parte dintr-un proiect Erasmus+, desfășurat în Arma di Taggia, Italia, proiect care a adus în prim plan un subiect delicat pentru întreaga comunitate europeană - NEETs, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care nu urmează nicio formă de învățământ și nici nu au un loc de muncă. 
România s-a plasat în anul 2017 pe un nedorit loc al cincilea în Uniunea Europeană la proporția tinerilor între 18 și 24 de ani care nu erau angajați, nu erau la școală și nici nu luau parte la un sistem de formare profesională (NEET - Neither in employment nor in education or training), cu un procentaj de 19,3%. La nivelul Uniunii Europene, procentul este de 14,3%. 
În interiorul "cuștii de aur", participanții au împărtășit experiențele și statisticile din țările din care provin, au luat parte la schimburi de bune practici, au dezvoltat unelte și soluții care să ajute organizațiile din care provin să vină în ajutorul tinerilor din categoria NEETs, să-i reintegreze pe piața muncii, să le ofere opțiuni și viziuni, să le stârnească interesul și dorința de a aparține unei comunități, de a se dezvolta și de a nu renunța la visele lor. 


În același timp, organizatorii le-au oferit posibilitatea participanților de a descoperi, prin joc, tradițiile, obiceiurile și locurile încărcate de istorie din Italia, de a-și face cunoscute tradițiile și cultura din țările din care provin la seara interculturală, de a socializa și comunica. Experiența acumulată în cadrul proiectului este una benefică atât pentru reprezentanții ONG-urilor, cât și pentru comunitate, întrucât tinerii vor pune în aplicare ideile și soluțiile de ajutorare a tinerilor care nu au un loc de muncă, nu au o educație și nici nu iau parte la un sistem de formare profesională. La finalul cursului, cei 22 de participanți au primit certificatul Youthpass, document care certifică participarea la seminar. 


"«Cușca de aur»" a fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată. Am întâlnit oameni dornici să aducă un plus de speranță și valoare comunității din care vin, să întindă o mână de ajutor, am descoperit locuri și culturi extraordinare și, foarte important, am dezvoltat planuri și idei care să ajute și să sprijine tinerii din categoria NEETs. Aceste planuri vor fi dezvoltate în cadrul comunității, de către ONG-uri și asociații și, grație acestor proiecte Erasmus+, putem spune că am avut șansa să contribuim la schimbarea statisticilor îngrijorătoare", a declarat Alina Gâju, voluntar Asociația Youth Vision Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8431 secunde