Operatorii de apă, aproape de faliment

281
Membrii Patronatului Apei din România, operatorii regionali de furnizare a serviciilor de apă și de canalizare se vor întâlni vineri, 19 octombrie, cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, și reprezentanți ai Ministerului de Interne, Ministerului de Finanțe, ANRSC și ANRMAP. Aceștia vor să atragă atenția asupra situației grave în care se află din cauza suspendării de plăți aplicate la nivelul Programului Operațional Sectorial de Mediu și, implicit, al sistării rambursărilor.


În România, pentru conformarea cu directivele europene privind protecția mediului se desfășoară Programul Operațional Sectorial de Mediu - Axa Prioritară 1, program finanțat de Uniunea Europeană. La ora actuală, 41 de operatori regionali din țară, în domeniul alimentării cu apă și al canalizării, au semnat contracte de finanțare cu Ministerul Mediului în cadrul acestui proiect național. Mai mult, majoritatea operatorilor, beneficiari ai programului, au semnat și contractele de lucrări aferente. În prezent însă toate plățile sunt blocate, iar operatorii au grave probleme financiare.

"Pentru buna desfășurare a investițiilor planificate, este esențial ca demersurile beneficiarilor să fie susținute prin rambursarea corectă și operativă a cheltuielilor efectuate de aceștia pentru susținerea execuției lucrărilor și serviciilor contractate. În esență, suspendarea rambursărilor către beneficiari conduce la riscul blocării întregului sistem de derulare a programelor cu finanțare europeană punând în pericol inclusiv accesarea etapei a doua a Fondurilor de Coeziune 2012 - 2020. Dacă instituțiile statului nu vor debloca această situație, operatorii regionali vor intra în incapacitate de plată, ceea ce poate duce la falimentul lor și implicit la suspendarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare către toți consumatorii deserviți de acești regionali", explică președintele Patronatului Apei, Felix Stroe, directorul S.C. RAJA S.A. Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 17 Octombrie 2012
Stire din Social : Atenție, se oprește apa  în Constanța!
Pagina a fost generata in 0.4479 secunde