ORDA: ACTA nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet din România

377
1
ORDA: ACTA nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet din România - 222486acta-1329301103.jpg

Articole recomandate

Acordul multilateral antipiraterie (ACTA) nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet și nu va atrage măsuri suplimentare acestora, a declarat, astăzi, într-o conferință de specialitate, Răzvan Câșmoiu, directorul Direcției de expertiză și constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).

'Din punct de vedere al Legii nr.8, al drepturilor de autor și a drepturilor conexe din România, semnarea acestui acord (ACTA, n.r.) nu va aduce modificări acestei legi. Considerăm că acest acord nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet și nu va atrage măsuri suplimentare utilizatorilor de Internet', a afirmat Câșmoiu, potrivit Agerpres.

Reprezentantul ORDA a adus în discuție o serie de precizări comparative între prevederile din ACTA și din Legea drepturilor de autor și a drepturilor conexe din România.

'La articolul 23, alineatul 3 din ACTA se prevăd sancțiuni pentru prezentarea unei opere cinematografice într-o sală de proiecție. În același timp, legea românească acoperă toate tipurile de opere, iar comunicarea publică a acestora fără acordul autorilor este sancționată cu închisoare de la o lună la doi ani. De asemenea, la articolul 27, alineatul 5 din ACTA se specifică faptul că fiecare parte prevede măsuri de protecție împotriva neutralizării măsurilor tehnice asupra produselor, dar numai pentru fonograme. În legea românească este vorba despre o paletă mai largă privind măsurile tehnice de protecție. La articolul 139, indice 8 din Legea națională, care nu are corespondent în ACTA, se arată că este infracțiune punerea la dispoziție publicului larg a oricărei opere a unui autor fără acordul acestuia, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa oriunde și oricând', a explicat oficialul ORDA.

România a semnat, în data de 26 ianuarie a.c., alături de alte 21 de state membre UE, acordul internațional antipiraterie de protejare a drepturilor de autor, ACTA.

Acordul, ce ar urma să fie ratificat de Parlamentul European în luna iunie, a fost semnat, printre altele, de: Polonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Grecia, SUA, Canada și Coreea de Sud.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru și Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA.

Documentul este un acord care urmărește să armonizeze standardele internaționale privind protecția drepturilor celor care produc muzică, filme, medicamente, modă și o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuală.

ACTA vizează, de asemenea, pirateria online de filme și muzică. Cei care se opun acordului se tem că acesta va permite autorităților să blocheze conținutul pe internet.

Până la ora actuală, au suspendat discuțiile privind aprobarea prevederilor ACTA state precum: Cehia, Bulgaria, Letonia, Polonia și Germania.

Guvernul de la București a precizat, la finele lunii ianuarie, că semnarea de către România a Acordului multilateral antipiraterie - ACTA nu echivalează cu intrarea sa în vigoare, ci este doar o etapă dintr-un proces care ar urma să se încheie în vara acestui an cu un aviz din partea Comisiei Europene.

Comentează știrea

europeanu
15 februarie 2012
ACTA

sa nu-i credeti pe banditi ! acta e cea mai mare smecherie din ultimul timp. Si asta numai pentru a te putea spiona legal !!! Si in special de ati scoate si ultimul banut din buzunar. Cititi 1984 de Orwell !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5073 secunde