Orlando Teodorovici lovește din nou și vrea să limiteze libertatea de mișcare a românilor în UE

378
Orlando Teodorovici lovește din nou și vrea să limiteze libertatea de mișcare a românilor în UE - id105347teodorovicisocant6616660-1554565170.jpg

Articole recomandate

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, insistă în proiectul său mai vechi de a limita libertatea de circulație în UE. În urmă cu patru luni, a avut o propunere controversată ca românii să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită țară. Acum, Teodorovici vine cu ideea unui "pachet agresiv" care să limiteze mobilitatea, iar mesajul este adresat oficial în mega-întâlnirea cu șefii Finanțelor din UE!

Ne amintim declarația lui Teodorovici din noiembrie 2018, când ministrul Finanțelor susținea că românii trebuie să aibă drept limitat de lucru în străinătate, iar Opoziția i-a cerut la acel moment demisia.

Dacă un român primește drept de muncă într-o altă țară europeană și acesta continuă să fie reînnoit, spunea atunci Eugen Teodorovici, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în țara de baștină.

"Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă", a explicat Teodorovici.

Acum Orlando Teodorovici vine cu un mesaj asemănător și pune iarăși gând rău mobilității din interiorul UE, un principiu de față al existenței Uniunii:

Țările europene din care pleacă multă forță de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuricare să aducă o soluție pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.

"Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie și să ținem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectați noi toți", a afirmat Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat că situația mobilității selective în cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe.

"Libera circulație a forței de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile țărilor de origine și țărilor-gazdă și în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce privește câștigurile celor rămași în țara de origine. Totuși mobilitatea muncitorilor poate avea și efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor și stopând creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen", a afirmat ministrul Finanțelor.

Practic, Teodorovici vrea să exporte, în interiorul UE, ideile pe care anul trecut le-a exprimat doar la nivelul unei dezbateri parlamentare de la București.

Eugen Teodorovici a subliniat că din statele est-europene pleacă în vestul Europei nu doar cei înalt calificați, ci și oamenii cu calificări medii sau scăzute.

"În general în Uniunea Europeană lucrătorii înalt calificați sunt foarte mobili, iar atunci când nivelul de realizări educaționale crește, crește și inovarea. Mobilitatea Est-Vest este excepțională, dar nu întotdeauna doar lucrătorii de înaltă calificare emigrează. Există un procentaj de lucrători și cu calificări scăzute și medii, făcând acest fenomen să fie amplu", a declarat Eugen Teodorovici.

Sursa: realitatea.net 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7224 secunde