Păcăliți în ultimul hal! Somon făcut din… hering, în magazinele din Constanța

871
Păcăliți în ultimul hal! Somon făcut  din… hering, în magazinele din Constanța - fotofondsomon-1528210305.jpg

Articole de la același autor

Comisarii Protecției Consumatorilor din Constanța au mai descoperit o tactică folosită de producători și de comercianți să ne păcălească. După brânza fără lapte, untul fără lapte, fabricile de produse alimentare au inventat și somonul făcut din hering dezghețat, ținut în apă și colorat cu chimicale.

Cu prilejul unui control într-un lanț de supermarketuri din județul Constanța, dar prezent în toată țara, comisarii au identificat, la raft, pește pe ambalajul căruia scrie cu litere de-o șchioapă "salmon" (n.r. somon, în limba engleză) și cu litere mici, abia vizibile "85% hering". Cu alte cuvinte, cumpărătorul este indus în eroare și plătește crezând că va mânca somon, dar, de fapt, va avea în farfurie un amărât de hering, care se găsește pe toate drumurile.

"Peștele a fost depistat în urma unei acțiuni de control la patru magazine Mega Image din Constanța. Somonul este, de fapt, fără somon. Somonul conține 85% hering. Au fost aplicate amenzi de aproximativ 90.000 de lei pentru practici comerciale înșelătoare, nerespectarea condițiilor de depozitare și prețuri diferite la casă față de raft!", explică Horia Constantinescu, comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.

În plus, au fost identificate promoții cu caracter înșelător, dar, și mai grav, lipsa autorizației sanitar-veterinare pentru zona de preparare a mâncărurilor gătite și a produselor de patiserie. Comisarii au dispus astfel oprirea temporară a prestării de servicii pentru zonele de procesare a mâncărurilor și preparatelor, inclusiv patiserie, până la obținerea autorizațiilor.

Pe lângă practicile înșelătoare ale producătorului și ambalării peștelui, produsul în sine este și periculos pentru sănătatea consumatorului, fiind plin de chimicale.

"În urma acțiunii de control desfășurate în județul Constanța, la cele patru puncte de lucru, în vederea avertizării consumatorului, dorim să atragem atenția încă o dată de a citi și de a parcurge cu mare atenție eticheta. După control, am sesizat și organele de control de la București și, din primele informații, se pare că peștele respectiv provine din produs congelat, hering, lăsat la dezghețare în cuve mari, în apă, moment în care acesta absoarbe o mare cantitate de lichid, iar deasupra acestuia este vărsat potențiatorul de gust de somon care are culoarea depistată în ambalajele de la raft", mai precizează șeful CJPC Constanța.

În aceste condiții, se pune problema dacă nu cumva ar trebui schimbată legislația în ce privește etichetarea produselor alimentare, astfel încât să nu se mai permită aceste păcăleli.

"Subliniez faptul că, deși pe eticheta ambalajului apare cuvântul «salmon», care pentru unii ar putea însemna numele mărcii, pe eticheta magazinului apare foarte clar, somon. Și, recitind eticheta, observăm că somonul, pus în pungă, nu știu dacă viu sau filetat, se transformă în hering, sau invers, heringul pus în pungă și ținut la o anumită temperatură devine somon viu colorat", mai declară Horia Constantinescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3705 secunde