Peninsula, strada Traian și Faleza Nord, primele care pică la cutremur

1312
Peninsula, strada Traian și Faleza Nord, primele care pică la cutremur - 97b617208bd1cd250cf5d578030ec2f6.jpg
Vineri, 4 martie 2011, s-au împlinit 34 de ani de la cumplitul cutremur din 1977. Seismul de 7,2 grade pe scara Richter a ucis aproape 1.600 de persoane, cele mai multe în Bucu-rești. De atunci am mai avut parte de câteva zgâlțâieli, dar ușoare și fără pagube materiale sau umane. Gândul că la un moment dat pământul s-ar putea mișca din nou atât de puternic ne înspăimântă pe toți.
Cutremurul ar putea lovi oricând. Cum s-ar comporta Constanța în cazul unui astfel de dezastru, este greu de anticipat. Însă unele probleme sunt bine-știute. Clădirile vechi, cu istorie, cad zid cu zid chiar și fără mișcări seismice. Sunt șubrede și neîngrijite. Străzile se surpă, falezele o iau la vale. Se construiește haotic, turnuri lângă case și blocuri înalte lângă blocuri mici.

Trei puncte nevralgice
În cazul unui seism puternic, harta municipiului Constanța s-ar putea schimba radical. Potrivit directorului Inspectoratului Județean în Construcții Constanța, Christian Gigi Chiru, sunt trei puncte nevralgice. "Cele mai vulnerabile zone ale municipiului sunt Faleza Nord, strada Traian și Peninsula. În toată zona de faleze înalte nu au fost realizate lucrări de conso-lidare, situația de pe strada Traian este cunoscută, iar în cartierul Peninsulă clădirile sunt vechi. Autoritățile locale ar fi trebuit să inventarieze imobilele cu risc seismic critic, dar nu a făcut-o. Noi am demarat o acțiune de identificare a clădirilor respective în intenția de a salva Peninsula, zonă care este evident că nu mai prezintă interes pentru edilii noștri", a declarat, pentru "Cuget Liber", Christian Gigi Chiru.

Centrala Nucleară rezistă la 9 grade Richter
Mai mult decât atât, un astfel de cutremur ar putea distruge instalații și rețele tehnice, inclusiv cea de gaze naturale. Pompierii vor trebui atunci să se strecoare printre construcțiile haotice, fără drumuri de acces în caz de urgență. Probleme sunt și în județ, în Hârșova, Medgidia și la numeroase construcții industriale. Singura care nu ar trebui să aibă probleme este Centrala Nuclear-Electrică Cernavodă, construită după marele cutremur din 1977 și proiectată să reziste la seisme de până la 9 grade pe scara Richter.

Cutremur mare o dată la 30-40 de ani
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, susține că nu se așteaptă, în perioada următoare, la un cutremur de mari proporții în România, dar se vor resimți unele de intensitate medie. Experții seismologi au constatat însă că, în România, cutremurele de magnitudine mare, peste șapte grade Richter, se produc o dată la 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore, despre care există informații, s-au produs în anii 1908, 1940 și 1977.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5114 secunde