Pensionarii cer majorarea pensiei de la 1 septembrie

232

Articole recomandate

Federația Națională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) solicită Guvernului să aprobe devansarea majorării punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 septembrie, și nu 1 noiembrie, cum a propus ministrul Muncii, Paul Păcuraru.
Pensionarii au trimis această solicitare ministrului Paul Păcuraru, săptămâna trecută, ținând cont de evoluția inflației din acest an, de creșterea prețurilor la o serie de produse alimentare de bază, precum și a tarifelor la servicii, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, vicepreședintele FNSPR, Marin Iancu.
Pensionarii susțin că pentru a fi menținută puterea lor de cumpărare ar fi trebuit să se acorde indexări cel puțin la nivelul indicelui inflației, calculate pentru principalele produse alimentare și servicii sau să se fi majorat valoarea punctului de pensie cu mai multe luni în urmă.
În plus, din analiza făcută de FNSPR a rezultat că salariul mediu brut pe economie de 1.550 de lei, în baza căruia s-a stabilit actualul cuantum al punctului de pensie, a fost subevaluat, acest fapt fiind confirmat de evoluția salariilor: 1.623 de lei în ianuarie, 1.543 de lei în februarie, 1.623 de lei în martie, 1.751 de lei în aprilie și 1.704 lei în mai.
"Aceste date permit să se estimeze o medie anuală a salariului brut de aproximativ 1.800 de lei. Consecința acestei subevaluări a salariului mediu brut luat în calcul a fost un cuantum al punctului de pensie de 581,3 lei, mai mic decât cel care ar fi rezultat dacă în calcul s-ar fi luat un salariu stabilit în mod realist. De exemplu, în situația în care se lua ca bază de calcul un salariu mediu brut de 1.800 de lei, valoarea punctului de pensie ar fi fost 675 de lei", a explicat Marin Iancu.
Ministrul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, Paul Păcuraru, a declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că pensiile vor fi majorate în avans, la 1 noiembrie, cu 20%, astfel încât valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0414 secunde