Pericol la plajă! Cine varsă dejecțiile în Marea Neagră

2260
2
Pericol la plajă! Cine varsă dejecțiile în Marea Neagră - cinevarsadejectii-1475409918.jpg

Articole de la același autor

Milioane de euro din fonduri europene au fost investite pe plaja din cartierul  Faleză Nord din Constanța, extinsă în urmă cu mai puțin de un an de zile. Acum, apa mării, în zona respectivă, este un focar de infecție, plină de materii fecale și alte dejecții. 


Poluarea nu ar avea legătură cu lucrările de extindere, spun autoritățile, care cred că este provocată de deversări ilegale de la construcțiile noi din zonă. Fenomenul a fost semnalat la sfârșitul săptămânii trecute, din cauza mirosurilor insuportabile, însă sunt ani de zile de când se tot vorbește, neoficial, de deversări de dejecții în apa mării. 


Compania de apă și canalizare RAJA dezminte că ar fi vorba despre conducte ale sale și chiar s-a oferit să adune mizeria. Pe fir au intrat și Garda de Mediu și Administrația Bazinală de Apă Dobro-gea Litoral, care, la rândul lor, dau din umeri și nu știu de unde au apărut aceste dejecții. 


"La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe echipaje ale societății RAJA s-au deplasat pe plaja din zona Faleză Nord, unde localnicii semnalaseră că se simte un miros de dejecții, iar apa este murdară. Împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, au fost efectuate ve-rificări și au fost prelevate probe din apa mării, în vederea determinării cauzei pro-babile care a generat situația. SC RAJA SA nu deține în zonă nicio instalație de evacuare a apelor uzate, ci doar o conductă de evacuare pentru ape pluviale cu diametrul de 600 de mm. Aceasta a fost controlată minuțios, constatându-se că nu prezintă acumulări de apă, fapt confirmat și de repre-zentanții celorlalte două instituții", explică purtătorul de cuvânt al RAJA, Irina Oprea. 


"Poluare accidentală cu ape uzate"


Potrivit acesteia, în urma analizelor preliminare, s-a stabilit că ar putea fi vorba despre "o poluare accidentală cu ape uzate, creată cel mai probabil de o acțiune sau o vidanjă a unei societăți comerciale care asigură vidanjarea imobilelor fără sistem de canalizare". "Aceasta a determinat dezvoltarea unei mase de alge marine, colectate de curenți în golful creat în urma reabilitării plajelor, care au intrat în putrefacție. Având în vedere implicarea socială de care SC RAJA SA a dat dovadă de-a lungul timpului, compania și-a asumat sarcina de a îndepărta vegetația marină aflată în descompunere", au mai spus reprezentanții RAJA. 


Canalizare racordată ilegal 


Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Constanța, Marian Râșnoveanu, se pare că sursa poluării ar fi două blocuri din Faleză Nord, a căror canalizare ar fi fost racordată ilegal la conducta de colectare a apelor pluviale ce ajunge în mare. Auto-ritățile continuă totuși să facă verificări dacă aceștia sunt singurii poluatori. 


Cine minte populația? 


Această descoperire readuce în atenție modul în care se construiește în Constanța și mai ales modul cum sunt autorizate și verificate construcțiile noi, ridicate de așa-ziși dezvoltatori imobiliari care însă nu au decât interesul propriului profit, trimițând comunitatea la îmbolnăvire sigură. În plus, rămâne de văzut cât de reale sunt analizele realizate periodic de-a lungul sezonului estival de către reprezentanții Direcției Județene de Sănătate Publică și care au anunțat toată vara că apa mării este de o calitate foarte bună și chiar excelentă, deși este clar că poluarea se producea deja. 


Mai mult decât atât, ziarul "Cuget Liber" a semnalat în nenumărate rânduri cazuri de copii care s-au îmbolnăvit de infecții gastrointestinale după prima sau a doua plajă, însă conducerea DSP Constanța continua să nege că ar fi vreun pericol în apa mării.


Comentează știrea

naekst
3 octombrie 2016
Poluare

Cum cine, locuitorii din zona "cartierul consilierilor", ei sint smecherii Constantei, iar racordarea canalizarilor domestice din acest cartier la colectoarele de ape pluviale(pentru ca-s mai multe, vreo 6, nu doar unul) a fost facuta chiar de echipele de la RAJA. In acest timp "comisarii" de la Garda de Mediu stau in birouri si asteapta sa le faca altii treaba, iar Apele Romane ameninta ca amendeaza cainii si masinile.

nvt
4 octombrie 2016
racordari ilegale mai peste tot

Problema este ca nunumai in aceasta zona sunt racordari facute in mod ilegal la colectoarele de ape plubiale! trist este ca se pare ca pe nimeni nu intereseaza aceasta problema!!!!! Marea majoritate a administratorilor de bloc cunosc problema si o accepta in continuare mergand pe premiza ca ei noii administratori nu pot si nci nu doresc sa schimbe ceva in bine, ceva ce altii nu au facut in anni trecuti... ?!? Asta-i Romania !

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Septembrie 2016
Stire din Social : 12 ore fără apă rece, la Constanța!
Pagina a fost generata in 0.549 secunde