Păsări tăiate ținute în soare, la 30 de grade Celsius și animale chinuite în cuști

Pericol pentru sănătatea constănțenilor! Târgul săptămânal, ce mizerie…

3185

Articole de la același autor

Duminică de duminică, aleea din fața Pieței Brick se umple de precupeți de week-end, cu de toate, de la păsări vii, păsări tăiate, porumb, grâu, brânză, papagali, pești, cățeluși, iepurași, brânză, până la chiloți, maiouri, papuci, șuruburi, șurubelnițe

și alte scule. Găsești tot ce vrei, dar nu vă așteptați să fie cine-știe ce chilipiruri.

Târgul duminical din zona Brick adună constănțenii cu mic cu mare. Unii vin la cumpărături, alții doar să vadă cum mai merge piața, alții își aduc copiii să vadă animăluțele expuse spre vânzare. Cu toții se îngrămădesc pe aleea îngustă de la intrarea în hală, făcând slalom printre mese, scaune, cuști, covorașe întinse pe jos cu diferite produse, lăzi, cutii…

Negustorii stau și ei de-a valma, roșii românești lângă găini de țară, iepurași lângă brânză de casă, păsări de curte lângă mese întregi de sutiene și chiloți de vară.

Atmosfera de talcioc improvizat este completată de muzica populară dată la maximum care răsună de la un radio-cd pus pe o tarabă cu becuri și alte electronice trebuincioase pentru casă. În toată această hărmălaie, niște biete găini ținute într-o cușcă minusculă se zbat să scape la fiecare mișcare a precupeței care așază tacticos bucăți mari de brânză pe o hârtie pusă direct peste cușca păsărilor.

Păsări răcite cu sticle cu gheață

Încă de la intrarea în târgul de duminică am fost întâmpinați de un bărbat cu o sacoșă de pânză în mână care striga: "Cașcaval, cașcaval. 10 lei". Bucățile le ținea în pungă, iar doritorii erau racolați de prețul tentant. Până să trecem de el, a reușit să vândă o bucată unei bătrâne, care a luat-o crezându-l pe cuvânt că are jumătate de kilogram, căci omul nu avea niciun cântar la el.

Îi lăsăm pe cei doi să-și încheie afacerea și ne ducem mai departe, făcându-ne curaj să intrăm în aglomerație. Imediat, am fost abordați de o femeie cu un șorț la brâu care așeza pe o masă de plastic niște păsări tăiate. Deasupra lor, potrivea câte o sticlă cu apă înghețată. "Le ținem reci, așa! Le-am tăiat aseară. Sunt proaspete și bune, cu carne adevărată, crescute în curte", ne-a zis femeia arătându-ne către marfa ei. Dădea puii cu 15 lei kilogramul, rațele cu 20 de lei kilogramul și curcanii cu 25 de lei kilogramul.

Am mers mai departe, pe lângă alte găini vii, vizavi de saci cu grăunțe și am găsit porumb pentru fiert la 1 leu bucata, roșii de grădină la cinci lei kilogramul, brânză la 20 lei kilogramul, zacuscă și gemuri la borcan. Lângă o cutie cu puișori mici de doar câteva zile, pe două tăvi erau câteva bucăți de miel, acoperite cu un prosop. "18 lei kilogramul îl dăm. Și vă alegeți ce pulpă doriți!", le spunea femeia care le vindea celor care se opreau, mai mult atrași de piuitul insistent al puișorilor ținuți într-o cutie, la soare.

Vizavi, am găsit găini tăiate chiar și la 13 lei kilogramul, dar vânzătoarea s-a scuzat că a terminat ouăle. Le dăduse cu 1 leu bucata, dar a venit cineva și i-a luat două cofraje. Ne-a îndrumat însă către o vecină de-a sa, spre intrarea cealaltă a târgului. Doar că ne-a avertizat, șoptindu-ne complice, să ne uităm bine la ele, că mai aduce și vechi.

Capoțele de vară și șosete

de toamnă, la sectorul "Iepuri"

La sectorul "Iepuri", era plin de… încălțăminte second hand, adidași, pantofi de piele, papuci, sandale. Prețurile - negociabile, iar dacă îți trebuie un prelungitor sau vreun încărcător, găsești și din-acelea, jos, lângă tarabă. Mai în față, pe o tarabă lungă, este ofertă bogată și de capoțele și rochii de vară, iar pentru bărbați, sunt expuși pantaloni scurți și o gamă variată de șosete.

Umbrela de plajă este folosită pe post de umerașe pentru modelele deosebite de capoate. Dacă v-ați pus la punct garderoba de vară, vă puteți gândi și la masa de Crăciun, căci un comerciant vinde purcei de Galeșu, cu doar 250 de lei bucata.

În timp ce întrebam un negustor dacă are certificat pentru găinile tăiate și dacă nu s-au încins în pungile de plastic în care le ține, în soare, la 30 de grade Celsius, un mic scandal ne-a atras atenția la raionul de papagali. Vânzătorul îl gonea, cu cuvinte deloc alese, pe un client mai insistent, care se pare că nu era mulțumit cu prețul afișat. Omul a plecat boscorodind, fără să mai cumpere ceva.

Și nu duc lipsă de clienți

Revenind la… găinile noastre, prăjite lent, sub razele soarelui, comerciantul ne-a asigurat că sunt în perfectă stare și că o să mai venim și duminica viitoare să luăm de la el. Despre certificat a uitat să mai pomenească. Însă nu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța este spaima precupeților de week-end, ci mai degrabă Poliția Locală.

"Mai vine Poliția Locală din când în când și îi mai împrăștie pe ăștia cu verdețuri, dar pleacă și se întorc toți. Cu ei nu am nimic împotrivă, să își vândă legumele, pătrunjelul, ce au, că muncesc pentru ele, dar nu cred că este normal să stea cu păsările acelea tăiate în soare. Ei vin la 8 dimineața, dar la 11 încă mai au pe tarabă. Cât le mai țin tăiate, că nu stă nimeni să le taie și să le curețe toată noaptea, ca să vină cu ele dimineață proaspete în piață. Unii le țin la congelator și le aduc aici dezghețate, le vând și omul le ia de proaspete. Sunt mămici care vin să ia pentru copii, dar nu-și pun întrebarea dacă mai e bună carnea!", ne-a povestit o femeie care locuiește în zonă.

Chiar și așa, erau mulți clienți care plecau cu sacoșele pline. Poate că ar fi timpul ca autoritățile locale să aibă în vedere și amenajarea unui târg duminical corespunzător, unde toată această activitate să fie monitorizată măcar de un reprezentant al Direcției Sanitar-Veterinare și unde constănțenii să își poată face cumpărăturile civilizat și sigur.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7657 secunde