Persoanele care au avut Covid-19 trebuie să se mai vaccineze? Răspunsul autorităților

584
Persoanele care au avut Covid-19 trebuie să se mai vaccineze? Răspunsul autorităților - 62158857-1608283623.jpg

Articole recomandate

Persoanele care au fost deja infectate cu coronavirus se pot vaccina anti-Covid dacă doresc acest lucru, deoarece în momentul de față nu se știe cât timp durează protecția după infecție și nici care este nivelul de anticorpi necesar pentru a evita o nouă îmbolnăvire. De altfel, vaccinul crește imunitatea la boală, se arată într-un document oficial al Guvernului privind campanie de vaccinare în România, în care se dau răspunsuri la principalele întrebări în acest sens.


În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun.  


Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea.


Da, o persoana care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întrunește criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.


În momentul de față nu se știe pentru cât timp după infecție suntem protejați și nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejați. Studii recente arată că la majoritatea persoanelor, anticorpii neutralizanți (cei care pot bloca infectarea celulelor) persistă cel puțin câteva luni de la infecția inițială. De asemenea, studiile arată că răspunsul imun în urma infecției naturale poate varia foarte mult în funcție de individ și de severitatea bolii.


Autoritățile de reglementare nu recomandă excluderea participanților la studiile clinice din Faza 3 pe baza dovezilor despre o infecție anterioară astfel încât majoritatea producătorilor au vaccinat deja și persoane care au trecut prin boală, fără a fi raportate reacții adverse severe.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1545 secunde