Persoanele cu certificatul de handicap anulat, reevaluate

989
1
Persoanele cu certificatul de handicap anulat, reevaluate - handicapp-1344004791.jpg
Suspendarea dreptului de asistență socială sub formă de prestații sociale este dispusă numai după neprezentarea persoanei la cea de-a doua convocare și nu odată cu declanșarea procedurii de reeva-luare. Noile preve-deri sunt aduse de modificările făcute Legii 448/2006 și au intrat în vigoare din 26 iulie 2012.

Ministerul Muncii, Familiei și Pro-tecției Sociale (MMFPS) a anun-țat, vineri, că Legea 136/2012 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2010 pentru modificarea și comple-tarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicată în 23 iulie în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare începând cu data de 26 iulie 2012.

Actul normativ abrogă articolul potrivit căruia persoanelor cu handicap grav li se acorda indemnizația lunară, indiferent de opțiunea acestora. "Suspendarea dreptului de asistență socială sub formă de prestații sociale este dispusă numai după neprezentarea persoanei la cea de-a doua convocare și nu odată cu declanșarea procedurii de reevaluare", a precizat MMFPS.

Reevaluare locală

De asemenea, reevaluarea nu va mai fi făcută de specialiștii din Lista națională, ci de serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, la sediul acestuia, cu parti-ciparea unui reprezentant al structurii de specialitate din Ministerul Muncii.

În actul normativ, sintagma "decizie de anulare" a fost înlocuită cu "decizie de neîncadrare în grad și tip de han-dicap", iar efectele produse de deci-ziile de anulare emise în baza OUG 84/2010 se constituie numai pentru perioada ulterioară emiterii acestora.

"Modificările și completările aduse de actul normativ reprezintă o ac-țiune reparatorie față de persoanele cu handicap, în ceea ce privește abaterile de la respectarea drepturilor omului pe care OUG nr. 84/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoa-nelor cu handicap le-a generat", au precizat reprezentanții ministerului.

Persoane cu handicap, hărțuite

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, anunța, în 9 iulie, că a modificat legislația privind evaluarea persoanei cu handicap și a dispus noi verificări la Sibiu, după ce au fost semnalate abuzuri, stabilindu-se că persoane cu handicap chemate la evaluare au fost hărțuite și chiar lovite cu pumnul în spate.

Mariana Câmpeanu a precizat că a modificat legislația privind eva-luarea și încadrarea în grad de handicap întrucât comisia administrativă nu ar fi avut dreptul să anuleze certificate de încadrare. Ministrul a adăugat că vor fi făcute modificări și în cazul comisiei de evaluare, iar la Sibiu a început deja o reverificare a evaluărilor care au fost făcute, întrucât s-au primit foarte multe reclamații privind anularea de certificate de handicap pe nedrept, dar și modul de comportament al comisiei de evaluare.

"În orice țară, sistemul de asigurări sociale se încearcă a fi fraudat, dar acest lucru nu trebuie să ducă la situații abuzive. Această comisie s-a purtat abuziv. Persoanele che-mate la evaluare au fost hărțuite, lovite cu pumnul în spate, strânse de nas. Spun ce s-a reclamat și ce s-a confirmat ulterior la Sibiu. Au fost nereguli și din punct de vedere administrativ, toate actele având aceeași dată și s-a eliminat dreptul la contestație", a spus atunci ministrul Muncii.

Certificate frauduloase

Câteva sute de persoane din Sibiu, printre care personalități publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Supe-rioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei. Majoritatea per-soanelor publice din Sibiu care au primit în mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronșic și bronhopneumopatie cronică, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipată.

Comentează știrea

agripina
4 august 2012
pensie

daca ar putea sa le redea pensia persoanelor cu handicap ,pensionate cu legea 57 / 1992 art. 11 alin. 1 . pensia a fost diminuata de guvernul boc cand ministru era barbu .cred ca e o mare nedreptate ca dupa 25 ani vechime sa ai 650 lei pensie cand platestul chir si medicamentele la pret intreg sau cu o reducere de maxim10-15 %. cei bolnavi de inima si hipertensiune stiu despre ce vorbim.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2593 secunde