Plaje mizerabile pe litoralul românesc. Nisipul de la Vama Veche, plin de mucuri de țigară

400
2

Articole de la același autor

Plajele de pe litoralul românesc sunt mizerabile. Degeaba avem sute de metri de nisip fin dacă acesta este plin de gunoaie și mucuri de țigară.


Cea mai murdară plajă a fost declarată anul acesta cea de la Vama Veche, acolo unde toate beach-barurile organizează petreceri toată ziua și toată noaptea, iar petrecăreții nu se sinchisesc să-și arunce resturile de țigări la gunoi, ci pur și simplu le lasă în nisip.


ONG Mare Nostrum a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, iar rezultatele nu sunt din cele optimiste. Potrivit datelor din raport, numărul gunoaielor găsite este de două ori mai mare decât în sesiunea din aprilie 2017. Cel mai des întâlnit deșeu este tot mucul de țigară, adică aproape jumătate din totalul gunoaielor adunate. 


În sesiunea din octombrie 2017, Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă, atât în nordul, cât și în sudul litoralului românesc. "Aceasta este procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie științifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deșeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porțiuni. Ținem să precizăm acest lucru pentru că deseori am fost întrebați despre relevanța acestor opt sectoare de plajă în raportările noastre", a explicat Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv al ONG Mare Nostrum.


Rezultate rușinoase


Potrivit acesteia, pe aceste opt sectoare, din Mamaia, Constanța, Eforie, stațiunile din sud, Mangalia și Vama Veche, au fost identificate 18.429 de deșeuri din material polimeric artificial, alături de cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că această cantitate este de două ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deșeuri a fost de 9.003 de elemente.


"Rezultatele monitorizării din octombrie fac de rușine litoralul românesc, iar nouă, ca și organizație de mediu, ne lasă un gust amar, ținând cont de faptul că tot sezonul estival am desfășurat campania #ecoselfie. Se pare că eforturile comune în această direcție nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunțăm: a schimba mentalități și a educa sunt procese care necesită timp", mai spune directorul executiv al Mare Nostrum.


Plaje curate la Corbu și Costinești


La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru stațiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul al doilea în topul deșeurilor înregistrate se află stațiunea Saturn. La polul opus, fiind declarate cele mai curate porțiuni de plajă, se află Corbu și Costinești.


Seringi și prezervative în nisip


Și anul acesta, aproape jumătate în gunoaiele găsite în nisip este reprezentat de mucurile de țigară. Însă au predominat și plasticele. Alături de acestea s-au regăsit deșeurile medicale, seringile, sticla și alte obiecte ascuțite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca și deșeurile precum scutecele utilizate, absorbantele, tampoanele sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.


Comentează știrea

maidanezul de serviciu
4 decembrie 2017
AU TRECUT 3 LUNI SA CONSTATAM CA PLAJELE SUNT LAZI DE GUNOI

ESTE UN ARTICOL PE PRIMA PAGINA DIN CUGET CU TITLUL "SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN" ,ESTE VALABIL SI IN ACEST CAZ?? SA SE CREEZA O POLITIE A PLAJELOR. SA EXISTE COSURI DE GUNOI TOT LA 50 DE M. NU VAD ALTE METODE PENTRUCA A CIVILIZA ROMANII, TINERI SI VARSTANICI NU A FOST POSIBIL 2000 DE ANI. PE VREMEA PLUMBUITULUI INCERCAND METODELE CU COSURILE SI POLITIA FARA MARE SUCCES, S-A INFIINTAT PE TIMP DE SEZON O ECHIPA DE LA SALUBRITATE CARE IN FIECARE SEARA SAU DIMINEATA DEVREME CURATA PLAJA LUNA CU TRACTOARE CARE ARAU SI APOI TRAGEAU DUPA ELE UN FEL DE GREBLA SI PLAJELE ERAU IMPECABILE. DEASEMENI STRAZILE SI BULEVARDELE CENTRALE ERAU ZILNIC SPALATE. AZI AVEM IN FRUNTEA URBEI NISTE SEMI-ANALFABETI NASCUTI IN CURTE CU PAMANT BATATORIT SI CLOSET IN SPATELE COCIOABEI. DE UNDE SA STIE ,SARACII DE EI, CE ESTE AIA GOSPODARIRE. BRENDUL MAMAIEI :BARURI, ALCOOL, CURVE SI GALANI OBEZI.

Liviu Burebista
4 decembrie 2017
Babuinii drogati de la Vama Veche

Ce ne trebuie curatenie cand avem petreceri non stop. Consider ca este un privilegiu, sa vi pe plaja si sa te intepi intr-un ac de seringa, infestat cu ceva SIDA sau alte boli. Este culme civilizatiei sa stai pe plaja si dai cu ochii sau cu nasul , in tampoane , scutece absorbante sau prezervative. In cazul asta plajele noastre sant tot la fel de igienice ca un WC public. PS. Nu mai face-ti reclama pt cele mai curate plaje, pt ca in cel mai scurt timp vor avea aceiasi soarta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3454 secunde