Planuri de dezvoltare pentru stațiunile balneare. Viziunea pentru litoral

218
Planuri de dezvoltare pentru stațiunile balneare. Viziunea pentru litoral - fotofondstatiunilebalneare1-1565723473.jpg

Articole de la același autor

Mii de turiști vin anual pentru a se trata sau a se relaxa în stațiunile balneoclimatice de pe litoralul românesc. Cu toate acestea, potențialul balneo este exploatat la minimum. Abia acum, în al doisprezecelea ceas, Guvernul a stabilit un plan concret menit să dezvolte acest tip de turism.


La inițiativa Ministerului Turismului, Guvernul României a adoptat, recent, Strategia pentru Dezvoltarea Turismului Balnear, act normativ care aprobă principalele obiective care trebuie realizate pentru dezvoltarea turismului balnear.  
Printre obiectivele prevăzute în această strategie se numără sprijinirea dezvoltării turismului medical, dar și al celui de tip wellness, precum și promovarea ofertei turistice de acest tip.
"Strategia pentru Dezvoltarea Turismului Balnear este primul document asumat de Guvernul României care stabilește obiectivele pentru dezvoltarea acestui sector turistic care poate fi valorificat 365 de zile pe an, indiferent de condițiile atmosferice. Turismul balnear este una dintre cele mai importante resurse turistice a României, având în vedere că o treime din izvoarele minerale ale Europei se regăsesc pe teritoriul țării noastre", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif. 


Investiții necesare și mult așteptate
Conform masterplanului pentru dezvoltarea turismului balnear, în cazul litoralului există trei factori terapeutici naturali utilizați în scop terapeutic prin așa numita "balneație liberă". Este vorba despre masajul valurilor – talasoterapie, nisipul, valorificat prin psano-terapie (împachetările cu nisip sau mersul prin nisipul fierbinte - termoterapie) și aerosolii marini. Aceștia sunt formați prin spargerea valurilor și evaporarea apei marine, iar tratamentul constă în inhalarea vaporilor pentru terapia afecțiunilor respiratorii.


În plus, în zonă sunt și alți factorii bio-climatici, cu o incidență și varietate deosebite. În ce privește măsurile necesare dezvoltării acestui domeniu al turismului, se precizează că sunt necesare construirea, reabilitarea, modernizarea infrastructurii publice în stațiunile turistice, crearea, dar și dezvoltarea și modernizarea infrastructurii balneare și de tratament regional și local, precum și amenajarea de sporturi acvatice, cum ar fi ștranduri artificiale sau naturale.


În prezent, pe lista stațiunilor balneare menționate sunt Techirghiol și Mangalia, iar stațiuni balneoclimatice sunt considerate municipiul Mangalia și arealul corespunzător, cu Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp și orașul Eforie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5552 secunde