Populațiile de animale sălbatice din Europa se refac

107
Populațiile de animale sălbatice din Europa se refac - rasul-1461668719.jpg

Articole de la același autor

Speciile vulnerabile sau semne de îmbunătățire din punct de vedere al statutului de conservare, datorită protecției legale date de Directivele Natura 2000 și eforturilor de conservare.


Potrivit reprezentanților WWF România, râsul eurasiatic și lupul comun aproape dispăruseră din unele zone din Europa, motiv pentru care au fost puși sub protecție prin Directivele Natura 2000, ce formează legislația de conservare a naturii în Uniunea Europeană.


În România, estimările oficiale arată că sunt între 1.200 - 1.500 indivizi de râs și 2.300 - 2.700 de lup. Principalele amenințări la adresa speciilor sunt reprezentate de braconaj, degradarea, reducerea și fragmentarea habitatelor din pricina extinderii infrastructurilor și despăduririlor, conflictele cu crescătorii de animale și gestionarii fondurilor de vânătoare.


WWF monitorizează populațiile de lupi din Maramureș și până în Carpații de Sud-Vest inclusiv, prin utilizarea de camere cu infraroșu și senzori de mișcare, monitorizare bioacustică, "snow-tracking" (identificarea urmelor lăsate în zăpadă), și prin identificarea altor indicii de prezență (excremente, carcase ale speciilor-pradă).


Pe viitor, WWF dorește extinderea, la nivel regional, a activităților de monitorizare și a intensității acestora, promovarea unui management responsabil la nivel populațional (prin îmbunătățirea colaborării între specialiștii și instituțiile cu responsabilități legate de managementul lupilor din țările carpatice), reducerea fragmentării habitatelor, activități demonstrative privind prevenirea conflictelor om-lup, informare și conștientizare cu privire la rolul și importanța carnivorelor mari, în general.

Directivele Natura 2000 protejează 27.000 de arii naturale, în pericol să fie slăbite în detrimentul naturii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1502 secunde