Premiul „Otto cel Mare”, decernat preşedintelui Klaus Iohannis

165
Premiul „Otto cel Mare”, decernat preşedintelui Klaus Iohannis - 1-1602693104.jpg
Președintele Klaus Iohannis a participat la festivitatea de decernare a Premiului „Otto cel Mare”, la Magdeburg, în Germania. Președintele a primit distincția pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”, potrivit Digi24. 


În discursul susținut în cadrul festivității de decernare a premiului, Iohannis a vorbit despre proiectul european, despre nevoia de solidaritate și de unitate în interiorul Uniunii Europene și despre atașamentului României față de procesul unificării şi al construcției europene.


„Accept acest premiu european în numele compatrioților mei. Susținerea lor entuziastă pentru cauza europeană, pentru valorile și principiile care ne unesc în Europa îmi dă încredere să acționez în continuare pentru ca România să se afle, alături de celelalte state membre, alături de Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, în centrul procesului de consolidare a proiectului european. Consider acest premiu o reconfirmare a crezului permanent al ţării mele într-o Europă unită în pace și democrație. Acest premiu este și un îndemn pentru mine, personal, de a transmite mai departe cetățenilor români, tinerilor în primul rând, convingerea că împreună vom reuși să depășim multiplele provocări ale lumii de astăzi”, a transmis președintele Klaus Iohannis.


Președintele a susținut că proiectul european are nevoie în aceste momente de unitate, coeziune și solidaritate.


„Aceste principii sunt cu atât mai importante în contextul crizei sanitare cu care ne confruntăm. Este evident că un răspuns adecvat la o criză de asemenea magnitudine şi cu implicaţii atât de complexe nu poate fi decât un răspuns european comun şi coordonat”, a declarat acesta.


Iohannis spune că este nevoie de leadership pentru ca proiectul european să fie întărit.


„Realitatea recentă ne-a arătat că nu izolarea, acțiunea individuală sau replierea naționalistă reprezintă soluția pentru statele membre şi cetățeni, ci acțiunea comună în întărirea competențelor europene și în dezvoltarea mecanismelor europene de acțiune. Este nevoie așadar să demonstrăm leadership. Astfel proiectul european va ieși întărit din această grea încercare! Pe de altă parte, criza a arătat că suntem interdependenţi nu numai în interiorul Uniunii, dar şi în raport cu mediul global”, a transmis șeful statului.


Președintele a vorbit și despre relația transatlantică și despre consolidarea acesteia.


„Pe acest fond ni s-a întărit convingerea că trebuie să consolidăm legătura transatlantică, care este de importanță vitală pentru noi și reprezintă fundamentul civilizației occidentale. Uniunea Europeană și SUA fac parte din aceeași comunitate de valori, iar ceea ce apropie cele două maluri ale Atlanticului este mult mai important și profund decât diferențele din prezent”, a mai spus Klaus Iohannis.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6618 secunde