Primăriile constănțene luptă împotriva sărăciei cu servicii sociale neacreditate

2704
Primăriile constănțene luptă împotriva sărăciei cu servicii sociale neacreditate - b7f7e86824775accacc073b61ca2e81c.jpg
Șefii deconcentratelor din sfera socială, din județele aparținând Regiunii de Dezvoltare Sud - Est și reprezentanți ai Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale se află, în perioada 6 - 7 iulie, la Constanța, pentru a participa la conferința regională "Promovarea dialogului în domeniul incluziunii sociale".
Scopul discuțiilor a fost găsirea unor soluții pentru combaterea sărăciei.

Întâlnirea face parte din campania națională de promovare a conceptului de incluziune socială, derulată de Ministerul Muncii, în cadrul unui proiect finanțat de UE. "Excluziunea socială afectează indivizi și comunități în moduri diverse, care nu pornesc doar de la sărăcie, așa cum se consideră de obicei, ci și de la neintegrare socială, cauzată de lipsa unui loc de muncă, de posibilele disfuncționalități familiale, de discriminare sau intoleranță. Tocmai de aceea, combaterea fenomenului prin măsuri active de incluziune trebuie să se bazeze pe o abordare coordonată. Scopul conferinței este de a facilita cooperarea între toate organizațiile implicate în combaterea excluziunii sociale", a explicat Mariana Nedelcu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Reprezentanții instituțiilor din Brăila, Buzău, Constanța, Tulcea și Vrancea, prezenți la eveniment, au căzut de acord că România mai are mult de lucru la capitolul incluziunii sociale.

2010, Anul European al Sărăciei
În prezent, cât și pentru următorii ani, după cum a arătat Adina Dragotoiu, șefa Direcției programe incluziune socială din cadrul ministerului, prioritare sunt: includerea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, promovarea măsurilor pentru sprijinirea familiilor și continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pentru persoanele de etnie romă. "Una dintre măsuri vizează creșterea investițiilor pentru asigurarea educației preșcolare de calitate și accesibile. În România sunt liste de așteptare pentru grădinițe, deși toți copiii ar trebui să beneficieze de aceste servicii", a adăugat Dragotoiu.
Oficialul a mai atras atenția că în septembrie, România va trebui să prezinte un raport Comisiei Europene cu privire la serviciile de incluziune socială, dezvoltate în intervalul 2008 - 2010. De altfel, 2010 a fost declarat "Anul European al Sărăciei și Excluziunii Sociale".
Secretarul de stat Mariana Nedelcu a cerut șefilor deconcentratelor să transmită edililor locali necesitatea realizării programelor privind incluziunea socială, prin accesarea fondurilor europene. "Este necesar însă ca serviciile sociale de la nivelul primăriilor să fie acreditate pentru a accesa fonduri, iar multe dintre ele nu sunt", a atras atenția secretarul de stat.
La nivelul județului Constanța, puține sunt primăriile acreditate în acest sens. "Din totalul de 70 de primării, doar 19 au serviciile sau compartimentele de asistență socială acreditate ca furnizori de servicii sociale. Printre acestea se numără Hârșova, Nădovari, Cernavodă, Medgidia și Oltina", ne-a declarat Valentina Munteanu, șefa Direcției de Muncă și Protecție Socială (DMPS) Constanța, prezentă la eveniment.

Ajutoare sociale de 4,8 milioane de lei
Cu prilejul conferinței regionale, reprezentanta DMPS Constanța a prezentat și câteva date statistice privind sprijinul primit de persoanele defavorizate din județul nostru, în cadrul strategiei naționale pentru incluziune socială. Astfel, de la începutul anului în curs, direcția constănțeană a aprobat acordarea a 14.563 de ajutoare sociale, în valoare de 4,8 milioane de lei. Au fost acordate, de asemenea, 313 ajutoare de urgență, pentru persoanele cu venituri minime, în valoare de 106.000 lei, cât și 118 ajutoare de înmormântare, în valoare de 39.000 lei. În ceea ce privește măsurile luate pentru sprijinirea persoanelor vârstnice, DMPS Constanța a acreditat 52 de îngrijitori la domiciliu. La capitolul prevenirea și combaterea violenței în familie, reprezentanții direcției au înregistrat 78 de cazuri de maltratare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 07 Iulie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Luni, 06 Iulie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 3.0147 secunde