Primarul Decebal Făgădău: "În Mamaia se construiește în limitele legii! Stațiunea este parte a orașului Constanța!"

2185
14
Primarul Decebal Făgădău:
Hotelierii din Mamaia au reproșat, în mai multe rânduri, autorităților locale că permit ridicarea de blocuri în stațiune, cu sute de apartamente care sunt închiriate în sezonul estival, în loc ca turiștii să meargă la hotel. Cu toate acestea, se dau autorizații de construcție pe bandă rulantă. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, consideră însă că este normal ca să apară aceste blocuri, deoarece Mamaia este un cartier al Constanței.

La întâlnirea dintre agenții economici de pe litoral și ministrul Turismului, Bogdan Trif, edilul a explicat de ce stațiunea este plină de blocuri, de la un capăt la altul.

"Mamaia nu este o stațiune izolată, este parte a orașului Constanța. Avem un Plan Urbanistic Zonal aprobat în unanimitate în 2013 și nicio altă reglementare. Ceea ce se construiește are avizele instituțiilor de autorizare, inclusiv ale Ministerului Turismului, iar cei care nu au vor fi sancționați. Însă se construiește în limitele legii", a precizat primarul Făgădău.

Potrivit acestuia, strategia este ca Mamaia să funcționeze tot timpul anului, nu numai în sezonul estival.

"Dacă citiți strategia de turism a Guvernului României în anul 2005, când era premier Călin Popescu Tăriceanu, veți vedea că Organizația Mondială a Turismului exact așa spunea despre stațiunea Mamaia. Tocmai pentru a nu avea o zonă care se deschide la 1 Mai și se închide la 15 septembrie, aceasta este recomandarea", mai precizează Decebal Făgădău.

Stațiune turistică de interes național, plină de blocuri

Măsura nu este însă pe placul reprezentanților hotelierilor. Federația Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat, încă de anul trecut, reglementări în ce privește construcțiile rezidențiale în stațiunile turistice de interes național. FPTR cere definirea corectă a ceea ce înseamnă stațiune turistică de interes național, astfel încât acestea să nu mai fie lăsate să se transforme în cartiere de blocuri. Potrivit patronatelor, din toate punctele de vedere, urbanistic și administrativ, stațiunile ar trebui să aibă o linie pe care să o urmeze. Deși nu se dă niciun exemplu, este evidentă referirea la stațiunea Mamaia, mai ales în partea de nord, acolo unde diferiți investitori au construit blocuri cu apartamente care se închiriază pe timpul verii, în timp ce hotelurile din centrul stațiunii stau goale.

Nu există spații verzi!

Probleme sunt și în ce privește spațiile verzi și posibilitățile de agrement din stațiune.

"PUZ-urile (n.r. Plan Urbanistic Zonal) stațiunilor turistice trebuie să respecte prevederile Direcției Europene care precizează ca fiecare loc de cazare din stațiunile turistice să beneficieze de 26 de metri pătrați de spații verzi. De asemenea, sunt necesare noi PUG-uri (n.r. Plan Urbanistic General), care să fie avizate și de Ministerul Turismului", propunea anul trecut conducerea Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța către Ministerul Turismului.

Deocamdată, însă, la Primăria Constanța nu există proiecte pentru amenajarea de noi spații verzi în stațiunea Mamaia, ci doar pentru parcări.

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pop Mihai
24 aprilie 2018
Bani acasa. Cautam urgent operatori pe internet

Bani acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: miky_n3@yahoo.com

Nemultumitul
24 aprilie 2018
Vai de fagadau

Mamaia ,a ajuns o cocina....vezi cocioabele amplasate intre asa zisa faleza si malul marii..sute de metrii patrati de nisip furati de aceste cocioabe si nicidecum de mare !.

Gicu
24 aprilie 2018
Statiune in cartier

In mamaia s au construit blocuri si hoteluri doar pe spatiul verde si in parcarile dintre hoteluri la fel ca si in constanta

Nene
24 aprilie 2018
Mamaia

"Se construieste in limitele legii". Super explicatie... D-aia nu ne mai calcă pragul nici un străin. Si dacă mai luăm în calcul numarul de masini la mana a doua in continua crestere, anticipez ca sezonul estival ce se apropie va fi un fiasco total. In dulcele stil românesc. Nu credeți? O să vedeți.

Mesterul
24 aprilie 2018
Manole

Constanta si suburbia Mamaia au ajuns sa rate ca in imaginatia lui Mazare.. o cocina unde golanii de cartier se imbata, agață si pipaie pe strada gagici .. Ramas singur, tradat de haimanaua Mazare, Fagadau este prizonierul gangsterilor care au apucat si se tin bine de promisiunile lui Mazare pe care nici nu stie cum nici are inca motive temeinice sa vrea le schimbe ... Cat dracului de acum inainte o sa tot primim ca prostii sa participe la alegeri primari care nu au nimic de-a face cu orasul ? Ca ii trimite partidul ? Te uiti in ochii lui Fagadau si vezi viitorul orasului. Zero.

ion virgil
24 aprilie 2018
primarie facacau

acesti indivizi care chipurile au fost alesi vor trebui sa plateasca la un moment dat pentru tot ce au facut Constantei.

Constantean
24 aprilie 2018
Pe cine vrea sa prostească?

Doar dpdv administrativ Mamaia face parte din orașul Constanța. La fel cum Poiana Brașov face parte din Brașov. In rest, Mamaia este o STATIUNE.

fani
24 aprilie 2018
plaja

Cu o precizare : este vorba de sute de hectare de nisip al plajei(domeniul public al statului) FURATE definitiv(betonate), iar magistratii se intreaba inca , care-i statutul acestor "nisipuri".

Răspuns la: Vai de fagadau
Adăugat de : Nemultumitul, 24 aprilie 2018
Mamaia ,a ajuns o cocina....vezi cocioabele amplasate intre asa zisa faleza si malul marii..sute de metrii patrati de nisip furati de aceste cocioabe...
Meme
24 aprilie 2018
Mamaia

Statiune? Care statiune? Ca este o mahala ordinara plina de betoane monstruoase la fel ca toata Constanta. Cum a fost si ce a ajuns acum!!!!....De altfel se vede dupa turistii mitocani care vin aici in ultimii ani ca de localnici ce sa mai vorbim....mi-e scarba de orasul asta si de locuitorii lui!!!!!!!!!!!!

fani
24 aprilie 2018
limitele legii...

Adica incalcarea flagranta a Constitutiei prin FURTUL a sute de hectare de nisip al plajei (pentru constructii de carciumi) este facuta in "limitele legii" ?Furtul domeniului public al statului s-a facut asa dar in limitele legii.

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.3164 secunde