Programul de evaluare a riscului de a face o boală cardiovasculară, lansat și în România

350
Societatea Română de Cardiologie a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, Programul de prevenție primară care permite evaluarea riscului de a face o boală cardiovasculară fatală în următorii zece ani. Programul este aplicat în toate țările Uniunii Europene.
Iulia Hulcer, medic primar cardiolog la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare București, a declarat că programul se adresează medicului de familie, cât și medicilor specialiști cardiologi, diabetologi, neurologi, nefrologi, care vin în contact cu un pacient care, în viitor, ar putea dezvolta o boală cardiovasculară.
Fiecare medic din România va primi un kit care îi va permite să evalueze riscul de boală cardiovasculară.
Afecțiunile cardiovasculare creează din ce în ce mai multe probleme în întreaga lume. Numai în acest an, peste 7.000 de constănțeni au suferit un accident vascular cerebral, iar peste 350 de persoane au făcut infarct miocardic.
În județul Constanța, trăiesc 52.000 de persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială, în timp ce 21.300 de persoane au cardiopatie ischemică dureroasă, potrivit datelor Autorității de Sănătate Publică a județului Constanța.
"Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a mortalității în România, dar și la nivel mondial. Spre exemplu, în 2007, statisticile arată că 70.000 de decese din țara noastră s-au produs ca urmare a unui infarct miocardic", a explicat dr. Belgin Salim, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Principalii factori care duc la apariția bolilor cardiovasculare sunt fumatul, alimentația nerațională, stresul și, nu în ultimul rând, predispoziția genetică, factor care nu poate fi influențat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5217 secunde