Proiect pentru transformarea reziduurilor și algelor în îngrășământ agricol

1272
Proiect pentru transformarea reziduurilor și algelor în îngrășământ agricol - bf99455b9c632c2cca040bd026057559.jpg
Asociația de Protejare a Omului și a Mediului pentru Dezvoltarea Durabilă în Lume - ECOM Constanța, organizație non-guvernamentală specializată pe probleme de mediu, alături de Universi-tatea "Ovidius" Constanța și Universitatea Politehnică București și în parteneriat cu Institutul de cercetare din Oslo au demarat un proiect de cercetare științifică privind valorificarea nămolului rezidual și a biomasei marine.
"Legislația prevede că nămolul rezidual, care provine de la stațiile de epurare, ar putea să fie folosit în agricultură, după ce este verificat cu privire la compoziția de produse biologice și metale grele. Ar putea fi folosit, dar nu este. El este depozitat, în schimb, la o groapă ecologică, unde este păstrat ani întregi", a precizat Bogdan Negreanu, membru al ECOM Constanța.
Negreanu a avut ideea combinării nămolului rezidual și biomasei marine, respectiv algele sau nisipul, pentru rezultarea unui produs final ce ar putea fi folosit ca îngrășământ în agricultură. "În prezent, atât biomasa marină, cât și nămolul sunt reziduuri pe care încercăm să le valorificăm, să le dăm o utilitate", a afirmat Maria Nastac, președinte ECOM. Reprezentanta ONG-ului a adăugat că utilizarea în agricultură nu este singura posibilitate, dar celelalte variante urmează să rezulte din cercetarea științifică.
Valoarea proiectului este de 440.000 de euro, din care cea mai mare parte a finanțării provine din Programul Norvegian de Cooperare pentru Creșterea Economică și Dezvoltare Durabilă în Bulgaria și România. Partenerii români participă cu 40.000 de euro.
Cercetarea științifică va fi realizată în laboratoarele Facultății de Farmacie din cadrul Universității "Ovidius" Constanța de o echipă de 12 chimiști, biologi, biochimiști și ingineri. Conf. dr. Ticuța Ne-greanu, care va coordona cerce-tarea, a declarat că procedeul de lucru a fost deja conturat, dar va fi făcut public abia după brevetare.
Termenul limită pentru finalizarea proiectului este 30 aprilie 2011.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5722 secunde