Proprietarii de case pot primi până la 15.000 de euro prin programul "Casa Eficientă Energetic"

349
Proprietarii de case pot primi până la 15.000 de euro prin programul

Articole recomandate

Proprietarii de case din România pot depune, începând cu 15 septembrie, cereri de finanțare pentru a-și eficientiza energetic imobilele. Ei pot primi până la 15.000 de euro prin programul "Casa Eficientă Energetic", a anunțat miercuri ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, potivit Digi24.ro.


"Casa Eficientă Energetic (...) este un program prin care toți românii pot primi sprijin din partea statului român în sumă de 15.000 de euro, sumă nerambursabilă prin Administrația Fondului pentru Mediu. V-am mai vorbit despre acest program chiar înainte de a fi lansat în dezbatere publică. Astăzi, vreau să-i anunț pe români că suntem aproape de start și au timp până pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei să-și pună ordine în hârtii și evident să se hotărască ce vor să facă cu această primă de eficiență energetică de 15.000 de euro din partea statului român", a declarat ministrul Costel Alexe.


Din bugetul alocat pentru acest program, 430 de milioane de lei, pot fi finanțate aproximativ 9.000 de case din România. Prima oferită de stat reprezintă 60% (dar nu mai mult de 15.000 de euro) din valoarea investiției de eficientizare energetică a casei.


El a adăugat că, pentru a deveni eligibil, un proprietar de casă trebuie să realizeze auditul energetic al locuinței, iar eficiența imobilului să crească măcar cu o clasă.


"Pentru a primi această finanțare, un proprietar de casă trebuie să realizeze acel audit energetic al locuinței. Trebuie să vedem de la ce plecăm. Apoi să facă un proiect prin care eficiența energetică a casei să crească măcar cu o clasă, din C în B sau din B în A. Din proiect va rezulta și ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiția finanțării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperișului, a pereților exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinței. Toate aceste echipamente, dar și altele, sunt eligibile prin acest program", a spus Alexe.


Ministrul a explicat și procedura de înscriere în program.


"Înscrierea în program se va face online. După acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investițiile trebuie finalizate în termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpăra echipamente de unde vor ei din țară, însă lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garanția unor lucrări bine efectuate. La final, Administrația Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiție după un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară", a explicat Costel Alexe.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7355 secunde