Protecția Consumatorilor scoate fumurile din baruri

306

Articole de la același autor

Inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța (OJPC) au început, de luni, să controleze localurile din Constanța, pentru a vedea dacă spațiile pentru fumat sunt delimitate și asigurate corespunzător, potrivit noilor norme care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.
Conform Ordonanței de Guvern nr. 5/2008, începând cu data mai sus menționată, în spațiile închise fumatul va fi permis numai în camere special amenajate pentru fumători, ventilate, și care să nu fie spațiu de tranzit sau de acces. Spațiul destinat fumătorilor va fi de maxim 50% din suprafața spațiului alocat clienților și va trebui obligatoriu să fie asigurate ventilația și izolarea de spațiul destinat nefumătorilor, "Dacă localul are mai puțin de 100 de metri pătrați, patronul poate alege ca în barul sau restaurantul lui să se fumeze sau nu. Dacă este mai mare de 100 de metri pătrați, spațiul localului se împarte în mod egal între fumători și nefumători, fără ca un spațiu de fumători, spre exemplu, să fie tranzit pentru nefumători", ne-a spus Rodica Mocanu, inspector în cadrul OJPC Constanța.
Nerespectarea prevederilor menționate mai sus va fi sancționată de către Protecția Consumatorilor cu amenzi contravenționale cuprinse între 250 lei și 1.000 lei.
OG nr. 5/2008 completează și modifică Legea nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Astfel, de la 1 ianuarie 2009 este interzisă comercializarea produselor din tutun în incinta și la o distanță mai mică de 50 de metri de spitale și unități de învățământ, cu excepția celor de învățământ superior.
Actul normativ actualizează și cuantumurile amenzilor aplicate. Spre exemplu, agenții economici care vând produse din tutun tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani vor fi sancționați cu amenzi de la 5.000 la 10.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6856 secunde