Puturoși și profitori! "Vor bani, țuică, dar cu munca - mai puțin"

1738
Puturoși și profitori!

Articole de la același autor

A venit vara și peste tot, la câmp, este nevoie de oameni, la cules, la semănat, smuls buruieni etc. Din păcate, la țară, pentru anumite persoane, această muncă a devenit dificil de suportat, fie din cauza vârstei înaintate, fie din cauza bolilor care au pus stăpânire asupra lor. 


În aceste condiții, munca la câmp nu mai este posibilă, motiv pentru care au apelat la semenii lor mai tineri și sănătoși, cărora le plătesc diferite sume de bani pentru munca prestată. Problema este că foarte mulți dintre cei care sunt capabili să desfășoare astfel de activități nu numai că sunt puturoși, dar au pretenții foarte mari pentru a face ceva. 


"Dimineața cer micul dejun, țigări, eventual și o țuică, apoi celelalte mese, 100 de lei și au tupeul să mai ceară și mâncare pentru cei de acasă, câteodată. Ba, mai mult decât atât, uneori, cer și meniul pe care vor să îl aibă la masă în ziua respectivă, dar când vine vorba de muncă, abia se mișcă. O parte dintre acești oameni, pe care îi numim zilieri, profită din plin de neputința oamenilor bătrâni și neputincioși. În plus, s-a întâmplat chiar să ne trezim seara că sacii cu grăunțe pentru animale s-au subțiat, iar ei nu au recunoscut niciodată nimic", ne-a declarat Lidia Ș., din Constanța, care a apelat la serviciile zilierilor. 
Și Toma B. se află în aceeași situație. "La 73 de ani, nu mai poți face nimic, așa că ceri ajutor. Ca și vecina mea, am angajat, atunci când am avut nevoie, zilieri. Unii nu făceau aproape nimic și se mai și îmbătau pe deasupra", ni s-a plâns bătrânul. 


XXX 
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, la acest moment, cei mai mulți zilieri își desfășoară activitatea în agricultură, în special pe câmp, în pomicultură și viticultură. Alte domenii în care sunt folosiți sunt silvicultura, întreținere și curățenie, apicultură.
 
Indiferent de domeniul de activitate ales, ei trebuie să știe că suma primită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dar nici mai mare de 10 lei/oră. Aceasta trebuie să îi fie acordată la sfârșitul fiecărei zile de lucru, după care atât zilierul, cât și beneficiarul vor semna în Registrul de evidență, semnătura constituind dovada plății zilierului. 


De precizat că angajatorii au, la rândul lor, obligația de a transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă o copie a registrului conținând înregistrările din luna precedentă. 


Încălcarea prevederilor cu privire la întocmirea și transmiterea registrului de evidență a zilierilor, dar și încălcarea prevederilor cu privire la obligativitatea beneficiarului de a asigura zilierului echipament de lucru și protecție se sancționează cu amendă de 6.000 lei. 
Apoi, persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 lei. Pentru o zi de muncă, muncitorii au obligația să lucreze între 8 și 12 ore maxim pe zi și 6 ore în cazul minorilor. Încălcarea prevederilor cu privire la durata activității, respectiv cuantumul indemnizației se sancționează cu suma de 10.000 de lei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5172 secunde