Real interes versus zgârcenie? Mii de constănțeni au stat la cozi imense în Noaptea Muzeelor

4643

Articole de la același autor

Miile de persoane surprinse de aparatele de fotografiat în faţa instituţiilor de cultură constănţene cu prilejul Nopții Muzeelor, când s-a putut intra gratuit, au generat vii dispute pe rețelele de socializare, prea mulți concluzionând că românul se zgârcește să plătească un bilet. Cel mai probabil, nevoia de socializare (mulţi au venit în grupuri organizate, mai mici sau mai mari) a fost unul dintre factorii care a condus la formarea de cozi impresionante la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie, care a fost, pur şi simplu, asaltat de vizitatori. Foarte aglomerat a fost şi la Muzeul de Artă, dar şi la celelalte instituţii implicate în acest eveniment: Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.


În weekend-ul care tocmai ce s-a încheiat, muzeele de la malul mării au transformat, efectiv, municipiul Constanţa într-un spațiu viu şi le-au oferit multor cetăţeni experiențe memorabile, chiar dacă s-a aşteptat zeci de minute pentru a se intra. Totuşi, acest lucru demonstrează că oamenii au nevoie de muzee, dar este foarte important ca ei să înţeleagă că pot vizita şi face un tur al muzeelor şi în alte zile, taxele de intrare peste tot fiind modice, permiţându-le tuturor să își ia porţia de cultură dorită.


Cu toţii au vrut să descopere comorile ascunse în amintirile orașului. Totuşi, având în vedere experienţa de anul acesta, cât şi pe cele anterioare, ne întrebăm de ce instituţiile de cultură constănţene nu încearcă să organizeze astfel de evenimente frumoase mai des, nu doar o dată pe an.


„Ne-ar plăcea ca directorii instituţiilor de cultură să ia în calcul organizarea unor astfel de evenimente măcar de două ori, dacă nu de trei ori pe an. Seara, lumea este mai relaxată şi ar veni. Vedem exponatele, apoi putem merge la o terasă, împreună cu familia şi prietenii”, ne-a declarat Ioana T. De aceeaşi părere este şi Gabriel M., care a vizitat muzeele împreună cu prietenii lui, după care a mers cu ei la una dintre terasele din zona peninsulară, care, cel puţin sâmbătă seara, pe 13 mai, au fost ocupate până la refuz. Unii chiar și-au lăsat rând la coada de la Muzeul de Istorie şi între timp consumau ceva pe terasă, ca să nu se plictisească.


Constănțenii sunt dornici de astfel de evenimente


Deci, cum spuneam, evenimentele de gen sunt apreciate de tomitani, care ar veni mai des la astfel de seri culturale. Nu ştim dacă şi pe bani, dar cert este că ar veni. Dacă asemenea evenimente ar mai fi organizate contracost, evident, s-ar evita îmbulzeala de sâmbătă seara. Oricum, chiar şi aşa, oamenii au fost atraşi de atmosfera captivantă a expoziţiilor, a pieselor de patrimoniu şi de activităţile special organizate. Le transmitem tuturor că preţul unui bilet, într-o zi obişnuită, nu este exorbitant şi vor putea admira în linişte exponatele.


De exemplu, la Muzeul de Artă, Noaptea Muzeelor a început cu un spectacol care a atras, în mod special, privirile curioase ale copiilor, reprezentația cu statui vivante, intitulată „Muzeul lui Shakespeare” fiind un deliciu artistic pentru ei. Desigur, şi sălile din muzeu dedicate expoziției permanente, dar și două expoziții temporare, cu lucrări de artă contemporană au prezentat un interes deosebit pentru constănţeni.


La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), Noaptea Muzeelor nu a constituit doar o ocazie de a descoperi exponatele, dar și pentru a participa la diverse activități culturale, precum ateliere de lucru cu copii, concerte interactive şi o serie de expoziții temporare și itinerante, care au putut fi vizitate şi admirate. Foarte apreciate au fost, aici, şi prezentările de echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor, activitate care a avut lor în faţa MINAC. Şi la celelalte muzee, personalul de specialitate al instituțiilor, prezent în toate sălile expoziționale, a oferit celor prezenţi toate informațiile muzeografice și științifice necesare.


La Muzeul de Artă Populară, vizitatorii au avut ocazia să descopere satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România” și a expoziției temporare „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe”.


La Muzeul Marinei, evenimentul a fost deschis de un concert susţinut de muzica militară a Forţelor Navale, iar publicul a vizitat expoziţia permanentă a instituţiei- expoziţie foto-documentară, arme albe şi de foc, sala lentilei Farului de la Tuzla, expoziţia de pictură „Dialoguri florale” şi nu numai.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8097 secunde