Reconstrucția sânului. O șansă uriașă pentru pacientele afectate de cancerul mamar

595
Reconstrucția sânului. O șansă uriașă  pentru pacientele afectate de cancerul mamar - reconstructiicancer1-1509285856.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, Ministerul Sănătății a alocat peste 500.000 de lei pentru Programul de Reconstrucție Mamară în cazul femeilor cărora le-au fost extirpați sânii în urma unei intervenții chirurgicale cauzată de apariția cancerului.

La nivelul județului Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) este deja înscris în acest program derulat de minister, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Din păcate, nu sunt multe femei afectate de această problemă care să și beneficieze de intervenția medicală decontată de stat, ele fiind destul de rezervate. Ca urmare, deși multe dintre ele reușesc să învingă această cumplită boală, după extirparea sânului bolnav, prea puține mai au curajul să intre din nou în sala de operație pentru reconstrucția mamară.

Tocmai de aceea, medicii constănțeni le încurajează să facă acest pas și le asigură că intervenția le dă în circa doi ani un aspect normal al sânilor.

"Până la sfârșitul anului, vom mai opera 3-4 paciente și vom încerca să aducem în clinica noastră și altele care au nevoie de reconstrucții de sân. Ceea ce trebuie să știe femeile este că programul este complet gratuit. Ele nu trebuie să plătească absolut nimic. Desigur, toate acestea în condițiile în care ele îndeplinesc niște criterii și au 2-3 ani de la intervenția primară, pentru a fi astfel siguri că nu există recidive ale bolii. Deci, este vorba despre reconstrucția mamară după afecțiunea oncologică. Aceste femei au dreptul să fie femei în continuare și noi trebuie să le ajutăm să treacă peste șocul emoțional pe care l-au avut după pierderea unui sân. În clinica noastră, au fost efectuate, până la acest moment, opt astfel de intervenții. Mai mult decât atât, avem chiar și o reconstrucție bilaterală, la o pacientă în vârstă de 40 de ani, ea are acum doi sâni nou-nouți", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției Chirurgie Plastică, Microchirurgie-Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Bogdan Caraban.

Intervențiile sunt gratuite

Medicul a precizat că, la acest moment, există o listă de așteptare, iar bolnavele interesate de această operație trebuie să se prezinte mai întâi în clinică, unde vor fi consultate gratuit, iar dacă îndeplinesc toate condițiile pentru intervenție, ele vor fi puse imediat pe lista de așteptare și vor fi operate în maximum trei luni. Desigur, nu toate pacientele se pretează la reconstrucție de sân. La fiecare caz, medicul oncolog trebuie să-i dea pacientei un aviz, din care să reiasă că probabilitatea de recidivă a bolii este foarte mică.

În ceea ce privește intervenția chirurgicală în sine, aceasta este cea standard. Ca factor de noutate, la nivel mondial, acum se pune accent din ce în ce mai mult pe transferul de grăsime înainte de operație, pentru că în acea zonă trebuie să existe cât mai mult țesut de acoperire.

"Noi facem un transfer de grăsime la nivelul vechiului sân, care stă acolo câteva luni, pentru ca acesta să se comporte apoi ca un țesut viu. După aceea, introducem implantul. Oricum, pacientele trebuie să înțeleagă că reconstrucția de sân este un proces foarte amplu și este nevoie de cel puțin două intervenții chirurgicale, dacă nu chiar trei", a explicat medicul specialist.

Acte necesare pentru includerea în program

În vederea includerii în program, pacientele care au suferit o intervenție chirurgicală de extirpare a sânului (mastectomii) trebuie să se adreseze specialiștilor secției de Chirurgie Plastică, Microchirurgie-Reconstructivă din cadrul SCJU. Pentru a beneficia de un implant mamar decontat de stat, criteriul de eligibilitate este o evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicația de reconstrucție mamară, imediată sau secundară.

Actele necesare pentru reconstrucția decontată de CNAS sunt următoarele: bilet de trimitere de la medicul de familie către un chirurg plastician; card de sănătate/adeverință înlocuitoare de card (după caz); dosarul medical complet (întocmit în secția de chirurgie în care s-a efectuat mastectomia), plus documentele referitoare la tratamentul oncologic urmat: chimioterapie, radioterapie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0625 secunde