O epopee fără sfârșit

Restaurarea Cazinoului, blocată din nou. "Este o batjocură la adresa constănțenilor!"

1748

Articole de la același autor

Înconjurat de valurile molcome ale mării, de glasul ascuțit al pescărușilor și de briza răcoroasă de toamnă târzie, Cazinoul din Constanța încă se înaltă semeț pe țărm, în haina-i veche și gri. Împrejmuit de un gard de fier, cu geamurile ferecate, clădirea impunătoare strălucește încă. Atât cât o mai putea… 


Reabilitarea Cazinoului bate pasul pe loc de șapte ani de zile. Patru licitații, zeci de contestații, firme care se luptă să prindă un contract cu bani frumoși de la stat, politicieni care se bat cu cărămida în piept că ei renovează clădirea simbol. În realitate, lucrurile se mișcă inadmisibil de încet, statul, făcătorul de legi, își pune singur bețe în roate, iar lăcomia distruge istoria, prezentul, dar și viitorul. 


Lucrările pentru reabilitarea Cazinoului sunt din nou blocate de o contestație depusă în ultima clipă de o firmă a cărei ofertă a fost declarată inacceptabilă și neconformă. La numai câteva ore după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, 28 octombrie, că marți, 29 octombrie, va fi semnat contractul de atribuire a lucrărilor, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a înregistrat contestația asociației Eldiclau. Așa se face că toată procedura a fost suspendată până când va fi analizată solicitarea companiei respective și se va da o decizie. 


Deși ar fi trebuit să vină la Constanța pentru a semna contractul și a sărbători reușita demarării restaurării Cazinoului, ministrul demis al Dezvoltării, Daniel Suciu, a anunțat, ieri, că procedura se mai amână încă aproximativ două săptămâni. 
"Am sperat din tot sufletul că, după șapte ani de zile de discuții, de contestații, de orgolii, de povești, de bani, de interese, că astăzi reabilitarea Cazinoului putea deveni realitate. Dacă până acum nu am pomenit nici măcar o dată un nume de firmă, acum voi face o excepție și voi face o cronologie a nesimțirii. Nu mai cred în coincidențe când discutăm despre subiectul Cazinoului de la Constanța și despre depunerea de contestații fix în ultima zi. Contestația depusă pe 28 octombrie este 95 la sută același text depus în luna septembrie. Celor care au devenit contestatari de profesie le-a luat 10 zile ca să adauge două propoziții la contestația depusă anterior. Nu mai au absolut nicio jenă în a-și bate joc de o clădire simbol, așa cum este Cazinoul de la Constanța", a declarat Daniel Suciu. 


Încă două săptămâni de așteptare 
Suciu a spus că termenul pentru soluționarea acestei ultime contestații este de zece zile și, în cazul în care aceasta va fi respinsă, contractul de reabilitare ar putea fi semnat până la finele lunii noiembrie. 
Vicepremierul demis Daniel Suciu și-a asumat greșeala de a nu fi așteptat expirarea termenului de depunere a contestațiilor și de a nu lua în calcul dreptul asocierii de a face o astfel de sesizare a CNSC. Totuși, este revoltat de acțiunea companiilor respective, pe care chiar le acuză, printre rânduri, de sabotaj. 


"Oricâte orgolii ai avea, oricâte interese ai avea, sunt simboluri de care nu ai voie să îți bați joc. Îmi pun întrebarea însă, cum, Doamne, o firmă unde statul român este acționar este parte a acestei contestații? Și mă refer la firma Telekom. Nu am să dau mai multe detalii. Aștept ca în termenul legal Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor să respingă și această întârziere și, dacă voi mai fi ministru, în ziua următoare să vin la Constanța și să semnez acest contract. Este de ajuns! Este suficientă această bătaie de joc!", a mai spus Daniel Suciu. 


La rândul său, primarul Decebal Făgădău și-a exprimat revolta față de blocarea procedurilor și a anunțat că ia în calcul posibilitatea ca Primăria Constanța să dea în judecată asocierea care a blocat renovarea Cazinoului și să solicite daune. 
"Este o piesă de teatru care se transformă în tragedie și de la care noi toți constănțenii speram să avem un final fericit. Vreau să știe toată țara că Eldiclau se opune restaurării Cazinoului din Constanța. Face tot ceea ce este posibil să întârzie acest proiect. Dincolo de interesele pe care le putem intui fiecare dintre noi, nu pot să înțeleg cum o companie românească, dintr-un consorțiu cu mai multe companii românești, dă dovadă de atâta rea credință. Este o batjocură la adresa constănțenilor!", a subliniat Decebal Făgădău. 


Cronologia neputinței 
În anul 2011, CNI a preluat Cazinoul de la Unitatea Administrativ Teritorială Constanța. Pe 29 martie 2012, a fost publicat anunțul de licitație publică. Imediat, au fost depuse două contestații, iar procedura de achiziție publică este blocată și, două luni mai târziu, anulată.


Ulterior anulării acestei proceduri, Primăria Constanța a preluat Cazinoul, până în 2014. 
În martie 2015, este demarată o nouă procedură privind achiziția de lucrări de consolidare și reabilitare a Cazinoului Constanța. Ofertele tuturor celor cinci asocieri de firme înscrise la licitație sunt declarate inacceptabile sau neconforme, iar procedura este din nou anulată.


Două dintre asocieri, SC Aedificia Carpați SA și SC Euromateria SRL, contestă decizia CNSC și cer reanalizarea ofertelor. Urmează mai bine de un an de zile cu contestații depuse în repetate rânduri de către Euromateria SRL, până când, în 28 aprilie 2016, CNI anulează procedura în SEAP. În total, pe durata acestei proceduri, au fost depuse șapte contestații, trei dintre ele fiind soluționate de Curtea de Apel. 


În 11 mai 2016, CNI deschide o nouă licitație, la care se înscriu șase ofertanți. O singură ofertă este declarată admisibilă în vederea calificării în etapa următoare, cea depusă de asocierea SC Euras SRL - SC Polarh Design SRL. Evident, două companii contestă decizia, SC Euromateria SRL și SC Corint SRL, dar este admisă doar contestația celor de la Euromateria SRL. CNI reevaluează oferta acestora și o califică drept conformă, intrând alături de cealaltă în runda electronică a licitației. 
Imediat, sunt înregistrate două noi contestații, una la CNSC și una la Tribunalul București de către cei doi ofertanți calificați în runda electronică. Pe 18 august 2018, Curtea de Apel admite contestațiile și constată că nu au fost îndeplinite cerințele fișei de date pentru ambii operatori economici, iar CNI anulează procedura de atribuire. Evident, aceștia contestă și această decizie. Așa se face că, tocmai pe 26 ianuarie 2018, CNI a anulat în SEAP procedura de achiziție publică, în urma respingerii, de către Curtea de Apel, a plângerii formulată de SC Euromateria SRL. 


Așadar, cea de-a treia procedură de achiziție publică organizată de CNI a durat aproximativ 20 de luni, timp în care procedura a fost blocată în repetate rânduri de multiple contestații dat fiind faptul că legea permite operatorilor economici să conteste oricare act al unei autorități contractante pe care îl consideră ca fiind nelegal. 


În 23 mai 2019, după reavizarea indicatorilor tehnico-economici, este publicat un nou anunț de achiziție publică. Deschiderea ofertelor are loc pe 16 iulie 2019. În cadrul procedurii, au fost depuse trei oferte ale asocierilor SC Eldiclau SRL & Telekom România Mobile Communications SA & Research Consorzio Stabile Societa Consortile A SRL & SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA; SC Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL, SC Profesional Construct Proiectare SRL și SC Tehnoinstal SRL și asocierea SC Construcții Erbașu SA & SC Concas SA & SC Euras SRL & SC Polarh Design SRL. 
În data de 13 septembrie, în ultima zi de depunere a contestațiilor privind rezultatul procedurii la CNSC a fost înregistrată contestația formulată de asocierea SC Eldiclau SRL, împotriva rezultatului procedurii de achiziție publică. Contestarea a fost soluționată de CNSC, care a dispus anularea în parte a raportului procedurii inițiale, respectiv a menținut decizia comisiei de evaluare de respingere a ofertei depuse de asocierea Eldiclau ca inacceptabilă și neconformă și a dispus reeevaluarea ofertelor financiare admisibile prin solicitarea de clarificări.


Pentru punerea în aplicare a decizie CNSC, comisia de evaluare a solicitat clarificări celor doi ofertanți rămași în procedură și a încheiat un nou raport al procedurii, publicat în SICAP în data de 17 octombrie 2019, prin care asocierea Aedificia Carpați SA a fost desemnată câștigătoare.


XXX 
În data de 28 octombrie, ultima zi în care era posibilă contestarea noului raport al procedurii încheiat în urma reevaluării, urmare deciziei CNSC, a fost depusă o nouă contestație de către aceeași asociere, respectiv Eldiclau. Tot în data de 28 octombrie, la nivelul CNI SA a fost înregistrată plângerea asocierii Eldiclau, formulată la Curtea de Apel București.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4092 secunde