Revoluția, Mineriada și dosarele penale. "Cico Dumitrescu", amiralul care a "fentat" vremurile

1164
Revoluția, Mineriada și dosarele penale.

Articole de la același autor

Emil "Cico" Dumitrescu este unul dintre personajele controversate ale Marinei Militare din perioada post-decembristă. 
De fel din Urziceni, "Cico" Dumitrescu avea 54 de ani la Revoluția din 1989, având gradul de căpitan de rangul I. E un mister cum de tocmai el, pe 22 decembrie, s-a deplasat la TVR, unde a făcut un apel la comandanții unităților militare din județele învecinate cu Bucureștiul pentru a veni să apere capitala. 
"Comandanți ai unităților apărării naționale din orașele Târgoviște, Râmnicu Sărat, Buzău, Focșani, Galați, Brăila - vă transmit ordinul șefului Marelui Stat Major, general Gușă Ștefan, ca în cel mai scurt timp să îndreptați unitățile dumneavoastră către București. Din ordinul șefului Marelui Stat Major general Gușă Ștefan și a generalului locotenent Stănculescu v-a transmis acest ordin căpitan de rangul I Dumitrescu", au fost cuvinte care au rămas în istorie. 


La scurt timp după schimbarea vremurilor, în februarie 90, a fost înaintat la gradul de contraamiral, iar în mai 1993, a devenit viceamiral. 
În acei tulburi și de prăduială ani 90, a fost de mai multe ori acuzat de acte de corupție, însă niciun procuror nu a reușit să-i dovedească vinovăția. Practic, niciun dosar nu a fost dus la bun sfârșit. 
În perioada 1996-2000, a fost cercetat pentru subminarea puterii de stat, prin modul în care s-a implicat în Mineriada din 13-15 iunie 1990, dar, odată cu revenirea lui Ion Iliescu la putere, în 2000, "apele" s-au liniștit. A fost numit în funcția de consilier de stat în Departamentul Securității Naționale al Administrației Prezidențiale, pe care a deținut-o până în 2004, fiind decorat, în 2002, cu Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Comandor (cu însemne pentru militari). 
În 2007, a intrat în vizorul procurorilor DNA, fiind trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență, după ce i-ar fi cerut unui afacerist 100.000 de dolari ca să-l scape de un dosar penal. 
De asemenea, în 2017, a reînceput vizetele la Parchetul General, inculpat fiind în dosarul Mineriadei. 


Foto: Arhiva Cuget Liber - Mihail Șerbănescu (1993) 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0407 secunde