România, codașă în UE la vaccinarea anti-COVID

205
România, codașă în UE la vaccinarea anti-COVID - vaccin-1626423252.jpg

Articole recomandate

După un start bun al campaniei de vaccinare anti-COVID, în care autoritățile se lăudau cu poziția fruntașă a României în topul țărilor din Uniunea Europeană privind persoanele vaccinate, acum situația s-a schimbat radical.


Potrivit datelor actualizate în timp real de centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), România ocupă penultima poziție în ceea ce privește numărul de persoane imunizate la nivelul blocului european.


Astfel, în contextul răspândirii agresive a variantei Delta și a temerilor legate de un posibil val patru de infectări, majoritatea statelor europene se apropie de ținta de vaccinare a 70% din populație, în vreme ce România nu a ajuns nici măcar la jumătatea acestui drum. Doar Bulgaria stă mai prost la acest capitol decât țara noastră.


De la începutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate 4.855.925 de persoane, din care 4.694.452 cu schema completă.


Autoritățile au anunțat în luna mai că măsurile de relaxare depind de vaccinare, stabilind pragurile de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, 6 milioane la 1 iulie şi 7 milioane la 1 august.


În tot acest timp, centrele de vaccinare își sistează rând pe rând activitatea și cantități importante de ser sunt donate sau vândute către alte state.


Cu un interes vădit scăzut pentru vaccinare în rândul populației, autoritățile vor trebui să lanseze noi modalități de promovarea a campaniei, fapt transmis și de oficialii europeni.


Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, care efectuează vineri o vizită la Bucureşti, afirmă că România trebuie să îşi dubleze eforturile de vaccinare pe parcursul verii.


“UE şi-a respectat angajamentul de a distribui doze suficiente, aproximativ 500 de milioane, pentru vaccinarea a 70 % din populaţia adultă a UE. Vom colabora acum cât mai strâns cu statele noastre membre pentru a ne asigura că îşi ating obiectivele în teritoriu. Varianta Delta, mai transmisibilă, deja prezentă în UE şi despre care ştim că va circula pe scară largă în această vară, constituie un risc major pentru persoanele nevaccinate. Având în vedere că doar 30% din populaţia adultă a fost vaccinată complet, România trebuie să îşi dubleze eforturile de vaccinare pe parcursul verii. Mesajul este clar: vaccinarea este şi va fi cea mai puternică armă împotriva variantelor. Aştept cu interes să discut despre modul în care UE poate sprijini în continuare desfăşurarea campaniei naţionale de vaccinare în România”, a declarat Stella Kyriakides.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7422 secunde