S-a deschis prima bancă de celule stem din România

287
Femeile însărcinate pot dona sau depozita, pentru uz propriu, celule stem, în prima bancă de sânge placentar din România, care funcționează în regim privat, începând din iulie, în Cluj.
Celulele stem, care se recoltează din cordonul ombilical sau din sângele placentar, sunt folosite în special în cazuri de leucemie -boală care ucide, anual, peste 4.000 de oameni în toată lumea.
"Laboratorul de depozitare se află la Cluj, însă, pentru recoltare, colaborăm cu toate spitalele județene din țară. Astfel, orice mamă care dorește să depoziteze sau să doneze celule stem poate cere să i se recolteze sânge placentar la naștere. Recoltarea sângelui placentar este o procedură simplă, care durează între 30 de secunde și 3 minute", a precizat Sergiu Habago, managerul companiei Cord Blood Center - care deține banca privată de celule stem.
Recoltarea, transportul și procesarea celulelor stem, în cazul mămicilor care doresc să doneze sânge placentar, este gratuită. Femeile care vor să stocheze celulele stem în banca privată, care vor fi folosite în cazul în care copiii lor se îmbolnăvesc, trebuie să plătească 3.270 lei pentru recoltare și procesare, plus o taxă de 17 euro plus TVA - pentru întreținerea celulelor în banca privată.
Managerul Cord Blood Center a precizat, că în cazul donațiilor de sânge placentar, cazurile de compatibilitate între donator și pacient sunt foarte mici, de 1 la 2.000.000. "Doar în cazul fraților și surorilor, compatibilitatea este de aproximativ 25 la sută", a completat Habago.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9963 secunde