S-a înțeles greșit! Divorțul prin mediator și notar nu a fost interzis!

821
S-a înțeles greșit! Divorțul prin mediator și notar nu a fost interzis! - fonddivortelenalilianaaldea-1583536790.jpg

Articole de la același autor

O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la competența privind procedura divorțului a dus la diverse interpretări, care mai mult îi nedumeresc pe cei care doresc să-și separe drumurile în viață. 


Astfel, o hotărâre care punctează mai mult elementele procedurale a fost interpretată ca ducând la interzicerea divorțului prin mediator și notar. Total fals, au atras atenția atât reprezentanții Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, cât și cei ai Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Constanța. 


Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție a României au adoptat decizia nr 33/2019, privind procedura divorțului. Urmare a acestei decizii, au apărut în spațiul public numeroase speculații, prin care se arăta că începând din acest an nu mai este recunoscut de lege decât divorțul în fața instanței de judecată. Nimic mai neadevărat, au subliniat reprezentanții Uniunii Naționale a Notarilor Publici. Divorțul în fața notarului rămâne în vigoare!


"Singurele modalități legale de desfacere a căsătoriei sunt în fața notarului public sau a ofițerului de stare civilă și în fața instanței de judecată. Acestea sunt reglementate de art. 374 și art. 375 din Codul Civil. Indiferent de procedura prin care se realizează – administrativă, notarială sau judiciară, divorțul presupune verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către o autoritate publică, respectiv de către un funcționar public învestit să îndeplinească un serviciu de interes public, notarii publici făcând parte din această categorie", se arată în comunicatul uniunii. 


Ce presupune divorțul prin mediator 
Neînțelegeri au apărut și în ceea ce presupune rolul mediatorului în procedurile de divorț. Elena Liliana Aldea, președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Constanța, a subliniat pentru "Cuget Liber" că, în continuare, se poate apela la mediator pentru soluționarea litigiilor din contextul divorțului. "Orice cetățean care alege să-și soluționeze litigiul prin mediere, inclusiv în vederea stabilirii condițiilor desfacerii căsătoriei, poate apela cu încredere la un mediator în aceleași condiții ca și până acum. Decizia 33/2019 stabilește o practică unitară cu privire la cererea care însoțește acordul de mediere. Și înainte, și acum, instanța a fost și este cea care desface căsătoria. Divorțul la mediator nu a fost interzis. Fiind mediator practicant încă din 2010, îmi place să cred că toate speculațiile și titlurile tendențioase din presă și de la televiziune au fost puse din neștiință, nu din rea voință. Rolul medierii în procesul de divorț a fost și rămâne în continuare acela de a ajuta părțile să-și găsească propria lor soluție cu privire la accesoriile divorțului", a subliniat Elena Liliana Aldea. 


Aceasta a mai punctat că, în continuare, părțile care depun cererea de divorț însoțită de acordul de mediere au avantaje. "Beneficiile sunt: controlul total asupra deciziilor privind divorțul, fără expunere publică, timp scurt pentru rezolvarea cauzei, costuri mai mici decât în instanță, reducerea taxei judiciare de timbre prin mediere, în cazul partajului. Prin medierea divorțului, starea conflictuală este controlată de mediator, iar părțile își negociază termenii divorțului și ajung la o înțelegere cu privire la accesoriilor divorțului, precum custodia minorului, numele după divorț, pensia alimentară, partajul bunurilor. În acordul de mediere se consemnează înțelegerea părților. Instanța de judecată verifică legalitatea acordului, ia act de înțelegerea părților și pronunță divorțul în urma cererii de divorț, depusă de părți. În continuare, medierea rămâne o soluție modernă, benefică și elegantă pentru rezolvarea rapidă și eficientă a conflictelor", a mai arătat mediatorul Elena Liliana Aldea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Aprilie 2018
Stire din Actual : DIVORȚ BOMBĂ ÎN LUMEA MONDENĂ!
Pagina a fost generata in 0.4126 secunde