S-a schimbat legea! Bani mai mulți pentru cei care vor să se pensioneze anticipat

2191
2
S-a schimbat legea! Bani mai mulți pentru cei care vor să se pensioneze anticipat - pensieanticipata-1468511583.jpg

Articole de la același autor

Vești bune pentru cei care intenționează să se pensioneze anticipat. La începutul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ ce prevede noi reguli pentru calcularea pensiei anticipate parțiale. Legea a fost modificată astfel încât viitorii pensionari să beneficieze de bani mai mulți decât ar fi obținut în baza vechilor prevederi. Legea va fi aplicată după ce va fi scrisă negru pe alb în Monitorul Oficial. 


Dacă în prezent, fiecare lună de anticipare înseamnă o penalizare de 0,75%, fără a fi luați în considerare anii ce depășesc stagiul complet, după publicarea legii în Monitorul Oficial, lucrurile se modifică, balanța înclinând în favoarea beneficiarului. Astfel, diminuarea cuantumului pen-siei anticipate parțiale va fi calculată în funcție de anii munciți în plus față de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Veștile par îm-bucurătoare la prima vedere, dar nu și pentru persoanele deja pensionate… 


"De discutat în amănunt vom discuta după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial. Dar ca idee, penalizarea pentru fiecare lună de anticipare va scădea în funcție de numărul de ani pe care persoana în cauză îi are peste stagiul complet de cotizare. Pensia nu va fi calculată și pentru persoanele deja pensionate, fiind destinată exclusiv celor care vor depune dosarele după publicarea legii în Monitorul Oficial. Așadar, nu se va acționa retroactiv", a explicat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș. 


Cum se modifică modul de calcul 
Inițiativa legislativă gravitează în jurul schimbării modului în care se calculează pensia anticipată parțială. 


Concret, citând un pasaj din proiectul de lege, "cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare", făcându-se referire la următoarele reduceri: până la un an - 0,50%, peste un an - 0,45%, peste doi ani - 0,40%, peste trei ani - 0,35%, peste patru ani - 0,30%, peste cinci ani - 0,25%, peste șase ani - 0,20%, între șapte și opt ani - 0,15%. 


Potrivit sursei citate, în prezent, "cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anti-cipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă". 


Când cerem pensie anticipată 
Așadar, după ce modificarea va ajunge să se aplice, în urma publicării noii legi în Monitor, pensiile anticipate parțiale vor fi mai mari decât cele stabilite în baza actualului mod de calcul. Totuși, de o pensie anticipată nu poate beneficia oricine dorește, regulile fiind destul de clare în acest sens. 


"Pensia anticipată poate fi cerută cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, însă opțiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare", ne mai explică reprezentantul Casei de Pensii Constanța.


Comentează știrea

Dinu
15 iulie 2016
Pensie anticipata

Nu credeti in minciunile promulgate. Eu am crezut in 2010 ca Legea (19/2000) prevaleaza Ordinului (340/2001) de aplicare a Legii, adica Normele Metodologice. Din aceasta cauza, pe Decizia de respingere a Pensiei anticipata partiala este scris ca nu am perioada de contributie de 35 ani , in Lege era peste 32 ani si 8 luni conform Anexa 3. Asa ca in Romania Ordinul de Ministru (Sarbu Marian), modifica Legea 19 ratificata de Parlament. Va vina sa credeti? ICCJ prin RIL 4/2011 a restabilit puterea Legii 19/2000 la un an de la suspendarea ei, pentru posteritate adica degeaba. Este adevarat, realitatea e mai cruda si eu am fost "furat" de CJP Constanta de 40.000 roni. Cui sa te plangi? La Luna sau la Stele. Asa va fi si cu prezenta Modificare.

costica
15 iulie 2016
opinie

Tocmai ai făcut o mare descoperire!Faci bani la domiciliu!Oportunitate foarte serioasă!Primești instrucțiuni complete!Totul este fără riscuri!Profită și tu acum! info:[email protected]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2608 secunde