Scenarii pentru deschiderea grădinițelor. Copiii din grupele mici ar putea rămâne acasă

1535
Scenarii pentru deschiderea grădinițelor. Copiii din grupele mici ar putea rămâne acasă - fondgradinite-1597247079.jpg

Articole de la același autor

Noul an școlar se apropie cu pași mici și repezi. Din păcate, pandemia cu noul coronavirus ne impune restricții și distanțare socială, motiv pentru care, la acest moment, sunt elaborate tot felul de scenarii pentru ca preșcolarii și școlarii să se poată reîntoarce la școală.

În ultimele săptămâni, s-a tot discutat despre deschiderea anului școlar, despre posibilele scenarii care pot fi puse în aplicare, pentru ca elevii să fie în siguranță. Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, toate unitățile de învățământ au luat o serie de măsuri, iar directorii spun că siguranța celor mici este prioritară, și, în funcție de evoluția situației și de deciziile autorităților centrale și locale, vor adopta toate măsurile care se impun.

Cum până pe 14 septembrie nu a mai rămas prea mult timp, părinții își pun întrebări despre debutul anului școlar în acest an și mai ales se tem pentru copiii lor. Dacă în clasele primare sau gimnaziu și liceu se pot pune despărțitoare de pexiglas în clase, iar copiii înțeleg, cât de cât, să stea mai la distanță unii de alții, ce se întâmplă, însă, cu cei mici? Ce vor face educatoarele, dat fiind faptul că, în general, copiii de vârstă mică nu au astâmpăr, nu stau prea mult într-un loc și fac o mulțime de ghidușii? Cum vor fi ținuți la distanță unii de alții? Vor înțelege cei mici ce li se va spune, nu se vor apropia de colegii lor? "Băiețelului meu îi place foarte mult la grădiniță, dar nu cred că va sta la distanță de prietenii lui, mai ales în condițiile în care m-a întrebat tot timpul de ei. Sper ca doamnele educatoare să reușească să îi facă să înțeleagă că se pot îmbolnăvi, dacă se joacă în grup", ne-a mărturisit Corina P. Cert este că în această situație se află mulți părinți, iar întrebările care stau pe buzele tuturor sunt aceleași.

Având în vedere situația actuală, este clar că nu pot învăța într-o clasă, 30 de micuți sau mai mulți, pentru că, știm foarte bine, sunt grădinițe care au efective mari de copii. Pentru a afla care este situația, am luat legătura cu câțiva directori de grădinițe, care au avut amabilitatea de a ne spune cum au gândit deschiderea anului școlar 2020-2021.

Grupa mare are prioritate

"Eu aș merge pe varianta de a primi toți copiii din grupele mijlocii și mari, pentru că ei au mai frecventat grădinița și nu au probleme de adaptare. În schimb, pentru cei de grupă mică, aș colabora cu părinții online, întrucât perioada de adaptare la noul mediu al grădiniței este destul de dificilă pentru ei și presupune apropiere fizică (plâng, simt nevoia de afecțiune). În felul acesta, aș putea să cuprind toți copiii din grupele mari și mijlocii și aș folosi spațiile destinate grupelor mici, pentru celelalte grupe, prin reorganizarea lor", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul Grădiniței nr. 57, Ana Maria Brăteanu.

La Grădinița "Zubeyde Hanim", directorul Ghiulbera Bechir ne-a declarat că, deocamdată, așteaptă indicații despre modul în care pot începe noul an școlar, de la Inspectoratul Școlar Județean. Între timp, ia în calcul câteva scenarii. În primul rând, au calculat câți preșcolari pot fi primiți, cu distanțarea fizică impusă, într- o sală de curs. De exemplu, la ei, sălile de clasă au dimensiuni diferite, iar la 60 mp, ar putea învăța în jur de 13 micuți. "Prioritate ar putea sa aibă grupele mari, având în vedere faptul că ei se pregătesc pentru clasa pregătitoare. Pentru grupa mare, am avea aproximativ 120 copii din 227. De asemenea, am putea programa copiii să vină în serii. Avem și această posibilitate", a subliniat directorul.

La Grădinița "Steluțele Mării", directorul Georgeta Adam ar dori să înceapă anul școlar cu toți copiii, dar cu distanțarea fizică impusă prin lege. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, le mai trebuie personal, ca să poată încadra toți copiii înscriși. "Autoritățile locale trebuie să găsească spațiul în care să organizăm cursurile. Noi, ca și unitate, am identificat doar trei în incinta grădiniței, pentru a nu avea mai mult de 15 copii în clasă", a subliniat cadrul didactic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6397 secunde