Scrumiere ecologice, împărțite de voluntari pe plajele din Mamaia

446
Scrumiere ecologice, împărțite de voluntari pe plajele din Mamaia - mucuritigari-1343579254.jpg

Voluntarii echipei Societății de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin "Oceanic Club" au împărțit, la sfârșitul săptămânii trecute, peste 500 de scrumiere ecologice fumătorilor de pe plajele din Mamaia. Ei le-au povestit despre cât de mult afectată este natura din cauza neglijenței fumătorilor și a resturilor de țigară aruncate în nisip.
Acțiunea a avut loc în cadrul unei campanii derulate de "Oceanic Club", cu sprijinul Petrom, pentru conștientizarea asupra efectelor nocive pe care le au mucurile de țigară aruncate de turiști pe plajă asupra florei și faunei.
"Problema resturilor de țigară pe plajă nu se referă doar la partea estetică. Nu sunt simple gunoaie, ci moarte lentă pentru pești, crustacee, păsări. În primul rând, fumătorii trebuie să conștientizeze că mucurile nu sunt biodegradabile și, odată aruncate în nisip, devin extrem de periculoase pentru micile ființe care intră în contact cu ele. Așa cum crema de plajă sau prosopul sunt indispensabile pentru cei care vin pe plajă, și scrumierele ecologice ar trebui să se regăsească în bagajul fumătorilor", este de părere Răzvan Popescu-Mirceni, director coordonator SEOPMM Oceanic-Club.

Statistici alarmante
Anual, la nivel global, peste 72 de miliarde de mucuri de țigară sunt aruncate în natură. România se află, din nefericire, printre primele locuri cu 2,9 miliarde de resturi de țigară aruncate necontrolat. Dacă, în trecut, acest fenomen nu era atât de poluant, pentru că țigările nu erau prevăzute cu filtru, acum, numărul reziduurilor este alarmant.
Filtrele nu sunt biodegradabile și au o durată între cinci și 20 de ani. Mucurile de țigară aruncate necontrolat pot afecta viața animalelor, păsărilor și peștilor, pentru că acestea, de cele mai multe ori, le confundă cu mâncarea. Specialiștii au constatat că un singur rest de țigară conține suficientă otravă pentru a omorî, într-un interval de 96 de ore, jumătate dintre peștii mici aflați într-un litru de apă. Aceste resturi reprezintă, la ora actuală, o cauză directă pentru afecțiunile multor specii de crustacee și păsări marine.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2692 secunde