Se poate scăpa definitiv de Covid? "Pacienții vechi riscă să se reinfecteze de la cei noi"

1859
Se poate scăpa definitiv de Covid?

Articole de la același autor

Pandemia de coronavirus nu dă semne, deloc, că vrea să ne lase în pace. Ba dimpotrivă, în ultima perioadă, crescând contactul social, a crescut, evident, și numărul de cazuri. În timp ce specialiștii fac tot posibilul să vindece pacienții infectați, alții profită din plin de vremea frumoasă de afară și se expun fără a purta nici măcar o mască, pentru a se proteja.

Din păcate, numărul persoanelor infectate cu SARS-Cov-2 este, în continuare, mare și nu reușim să scăpăm, sub nicio formă, de acest virus păcătos. Spre exemplu, până ieri, 29 iunie, pe teritoriul întregii țări au fost confirmate 26.582 cazuri de persoane infectate. Este adevărat că dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate. Problema este că, de circa două săptămâni, cifra celor pozitivi nu scade, ci chiar crește veriginos, iar pe litoral măsurile de protecție se respectă cel mai puțin. Oamenii stau unii lângă alții pe plajă, la terase, peste tot, deci nici nu poate fi vorba de distanțare socială, iar toate aceste lucruri se reflectă în statistici.

Acesta este și motivul pentru care am luat legătura cu medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pentru a ne spune care este situația pe plan local cu bolnavii care ajung la ei.

"Numărul de bolnavi a crescut, pentru că oamenii circulă. De asemenea, cei care sunt putători «sănătoși» sunt cei care pot transmite, fără să știe, boala, fără voia lor. Pe de altă parte, numărul de cazuri a crescut, pentru că virusul este versatil și își schimbă, cumva, antigenitatea. Se poate face chiar o paralelă între el și alte boli virale, în care antigenitatea este variabilă, și, făcând o paranteză, trebuie să ne gândim de ce la HIV, după atâția ani nu se descoperă vaccinul. Eu vă spun că cine povestește că poate face un vaccin într-un timp scurt, se înșeală amarnic. Pentru a avea niște studii vaccinale corecte, trebuie făcute pe diverse glicoproteine, ori cum glicoproteinele acestor virusuri se schimbă periodic, este greu. În privința virusului, acesta nu este nici mai mult, nici mai puțin agresiv. Totul depinde de receptor, de persoana care îl ia. De exemplu, dacă este vorba despre o persoană cu o imunitate scăzută sau cu alte probleme de sănătate, categoric că virusul este mult mai agresiv, pentru că are cumva niște receptori pe care se prinde rapid și crește la fel de repede. Apare o viremie foarte mare. Mai departe, eu dacă nu îl surprind în perioada în care trebuie să stopez viremia, atunci s-au creat, deja, modificări fizio-patologice majore și este târziu. Partea bună este, însă, că marea majoritate a cazurilor de la Constanța sunt ușoare sau asimptomatici. Cazurile grave apar din ce în ce mai rar", a declarat pentru "Cuget Liber, dr. Eugenia Muja.

La rândul său, rectorul Universității "Ovidius", prof. univ. dr. Sorin Rugină a precizat că, deși spitalul are 200 de locuri, nu pot interna, deseori, un caz nou cu unul mai vechi într-un salon, ci mai mult oamenii stau singuri în rezervă. De ce? "Un pacient mai vechi, care între timp s-a și negativat, dacă va sta cu unul care tocmai ce a ajuns, riscă să fie reinfectat. La Sibiu, spre exemplu, s-a întâmplat așa ceva", a explicat specialistul.

Ca urmare, dragi constănțeni protejați-vă cât puteți și evitați să vă infectați, pentru că boala este greu de suportat și vă puteți, pe deasupra, infecta și familia. Așadar, spălați-vă și dezinfectați-vă des mâinile pentru a preveni infecția. Dacă nu aveți la îndemână apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Totodată, este necesar să mențineți distanța de cel puțin un metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7814 secunde