Șeful Casei de Pensii: O parte din pensii vor crește, niciuna nu va scădea

675
Șeful Casei de Pensii: O parte din pensii vor crește, niciuna nu va scădea - recalculareapesiilorintarziataam-1682270933.jpg

Articole de la același autor

Două treimi din pensiile românilor au fost reevaluate, iar operațiunea continuă, a anunțat duminică, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. După adoptarea noii legi a pensiilor va urma o nouă recalculare, a precizat el.


“Partea bună este că acestea nu vor scădea, ba mai mult, pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”, a afirmat Baciu la Realitatea Plus.


Până acum, din cele 4,7 milioane de dosare de pensie, au fost reevaluate 3,5 milioane.


“Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important. Recalcularea se va face după ce vom avea toate aceste dosare evaluate. În urma acestui proces de recalculare nici o pensie nu va scădea. Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată”, a explicat Baciu.


Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii: Este nevoie de adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiei; Pensia trebuie recalculată prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare; Solicitantul depune documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.


Dacă se constată că pensionarul are dreptate, pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. Pensionarii își vor primi drepturile retroactiv din prima lună după cerere, chiar dacă procesul va dura mai multă vreme, iar decizia cu noua pensie va fi eliberată după mai multe luni, reiese din proiectul noii legi a pensiilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4912 secunde