Seismologul danez care a descoperit nucleul intern al Pământului, omagiată de Google

118
Seismologul danez care a descoperit nucleul intern al Pământului, omagiată de Google - 555276b5682ccf0a93b96b5b-1431501142.jpg
Azi, seismologul danez Inge Lehmann este omagiată de motorul de căutare Google, la aniversarea a 127 de ani de la naștere. Inge Lehmann a descoperit nucleul intern al Pământului. Într-un filmuleț de peste două minute, activitatea lui Inge Lehmann este prezentată pe scurt.

Inge Lehmann a fost recompensată de-a lungul carierei sale cu numeroase premii, printre care premiul Harry Oscar Wood (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societății regale daneze de științe și litere (1965), premiul Tagea Brandt Rejselegat (1938, 1967), medalia William Bowie (1971, prima acordată unei femei) și medalia Societății seismologice americane (1977). De asemenea, a primit titlul onorific de doctor al Universităților Columbia (1964) și Copenhaga (1968), iar în cinstea ei au fost botezate un asteroid, o medalie oferită de Uniunea geofizică americană, dar și un pod și o porțiune de drum, tot în SUA.

Inge Lehmann a murit pe 21 februarie 1993, la 104 ani, în Copenhaga.

Oamenii de știință europeni au anunțat că un nou experiment de laborator demonstrează că nucleul Pământului este mult mai fierbinte decât anunțau estimările realizate acum 20 de ani.

Nucleul de fier al planetei noastre nu s-a încălzit, explică oamenii de știință, ci tehnicile folosite pentru a-i estima temperatura erau eronate, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Science.

Noile tehnici au permis experților de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) să estimeze că temperatura înregistrată în apropiere de centrul Pământului este de aproximativ 6.000 de grade Celsius, adică cu 1.000 de grade mai fierbinte decât estimau cercetătorii germani în urma unui experiment efectuat în 1993.

Cercetătorii analizează nucleul solid de fier al Pământului, unde temperaturile extreme și presiunea duc la formarea unui nucleu intern solid, iar fierul din jurul acestuia atinge o temperatură mai scăzută, de 4.000 de grade Celsius, și rămâne în formă lichidă.

Inge Lehmann a postulat, în 1936, că nucleul Pământului nu este format dintr-o singură sferă lichidă, ci că există și un nucleu intern, cu o structură diferită. Teoria sa a fost rapid adoptată de seismologi, inclusiv de celebrul Charles Richter, care dă numele scării în care se măsoară cutremurele.

Sursa: www.realitatea.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.149 secunde