Semnal de alarmă! Sturionii din Dunăre, pe cale de dispariție

261
Semnal de alarmă! Sturionii din Dunăre, pe cale de dispariție - sturionicopy-1443359098.jpg

Articole de la același autor

Ultimii sturioni sălbatici din Dunăre ar putea dispărea în 2016. Cauza principală o reprezintă pescuitul excesiv, înainte de prohibiția totală aflată în vigoare până la sfârșitul anului, și, în prezent, pescuitul ilegal pentru caviar.

Organizația WWF România susține necesitatea protejării ultimelor exemplare de sturioni. Reprezentanții WWF sunt de părere că o măsură necesară ar fi continuarea prohibiției după finalul anului 2015. În același timp, este necesară crearea unor mecanisme prin care pescarii să fie susținuți pentru a obține venituri din surse alternative. Conform datelor obținute în cadrul proiectului Life+, "Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării", conservarea sturionilor este susținută și de autoritățile implicate direct, precum și de către pescari.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul ce a dus la declinul sturionilor, WWF a dezvoltat un proiect menit atât să adune informații relevante din teren, cât și să informeze comunitățile locale, pescarii, companiile și autoritățile.

În România, pescuitul reprezintă o activitate importantă pentru cei din Lunca și Delta Dunării, majoritatea pescarilor intervievați declarând că pescuitul este o ocupație full-time atât în 2013 (64,5 la sută), cât și în 2015 (57,6 la sută). Cu toate acestea, veniturile din pescuit reprezintă o parte mică din veniturile totale pentru 48,5 la sută dintre pescarii respondenți (față de 76,7 la sută în 2013), doar 12,1 la sută dintre respondenții români declarând că toate veniturile provin din pescuit. În comparație, în Bulgaria, doar 6,7 la sută dintre respondenți declară că toate veniturile lor sunt obținute din pescuit.

Finalul lui 2015 marchează 10 ani de când sturionii din Dunăre sunt protejați printr-o prohibiție totală, în România. Interdicția se aplică, de asemenea, și pentru vânzarea de produse, cum ar fi carne și caviar, provenite de la sturionii sălbatici din Dunăre.

Pescuitul sturionilor este interzis și în celelalte țări de pe coasta Mării Negre. Turcia a interzis pescuitul sturionilor sub 10 kg încă din 1958, iar din 1996 a fost interzis total pescuitul sturionilor. Interdicția este în vigoare și în Ucraina din 1996, în Georgia din 1967, în România din 2006, iar în Bulgaria din 2011. În Rusia există interdicția de a pescui moruni în Marea Azov încă din 1985, iar din 2005 este interzis pescuitul tuturor speciilor de sturioni, inclusiv din Marea Neagră. În plus, Rusia dorește să extindă această interdicție și pentru Marea Caspică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Septembrie 2015
Stire din Economie : SECETA FACE RAVAGII!
Pagina a fost generata in 0.4414 secunde