Servicii mai aproape de casă pentru persoanele cu dizabilități din Mereni și Bărăganu

155
Tinerii cu dizabilităţi sunt mereu în atenţia specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC). De curând, aceştia au anunţat că implementează cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră”, privind dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilităţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Oana Manoilă, este vorba despre caravana care are ca scop informarea, conştientizarea şi implicarea autorităţilor locale în procesul de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi, prin dezvoltarea de servicii alternative, precum locuinţele protejate şi centrele de zi de recuperare. În acest context, săptămâna trecută, echipa DGASPC a continuat întâlnirile cu reprezentanţii primăriilor, şcolilor, Poliţiei şi toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din Mereni şi Bărăganu, care vor beneficia de centrele de zi de recuperare ce se vor înfiinţa în localităţile învecinate, Chirnogeni şi Topraisar, alături de opt locuinţe protejate.



„Astfel, comunitatea, în primul şi primul rând, beneficiază de faptul că se vor crea noi locuri de muncă (cel puţin 16 posturi de infirmier pentru locuinţele protejate şi alte posturi diferite pentru Centrele de zi). În plus, persoanele cu dizabilităţi din Mereni şi Bărăganu nu vor mai fi nevoite să străbată drumul până la Constanţa pentru a beneficia de tratament.

La Chirnogeni a început deja ridicarea a patru locuinţe protejate, cu o capacitate de zece locuri fiecare, iar lucrările sunt avansate. Locuinţele sunt destinate celor 40 de beneficiari ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol, selectaţi în urma evaluărilor specialiştilor DGASPC Constanţa. Astfel, la zece persoane cu dizabilităţi vor fi zece persoane angajate, în speţă opt infirmieri, un asistent medical şi un şef de centru. Ca urmare, beneficiarii se vor bucura de mult mai multă atenţie şi de condiţii similare celor de acasă, din orice familie.



De asemenea, o clădire din localitate va fi reabilitată, modernizată şi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un centru de zi, cu o capacitate de 30 de locuri, destinate atât beneficiarilor din sistemul nostru de protecţie, cât şi tuturor persoanelor cu dizabilităţi din Chirnogeni şi localităţile învecinate”, a precizat aceasta. Centrele de zi vor avea foişoare pentru socializare şi organizarea unor evenimente pentru beneficiarii Locuinţelor Protejate şi pentru comunitate deopotrivă.

„Noi facem tot: angajaţii noi îi plătim, primăriile nu contribuie cu nimic. Singura intervenţie a primăriilor a fost că noi, când am început acest proces în urmă cu patru ani, am făcut un demers către primării să ne dea terenul şi o clădire pe care să o reabilităm, să o facem Centru de Zi”, a explicat Marin Ristea, expert conştientizare şi facilitare comunitară.



În total, valoarea proiectelor implementate de DGASPC Constanţa în ceea ce priveşte procesul de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi prin reducerea capacităţii centrelor mari şi dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire depăşeşte 26 de milioane de lei, din care peste 13,6 milioane de lei reprezintă cofinanţarea susţinută de Consiliul Judeţean Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.481 secunde