Serviciul de Ambulanță transportă prematurii în incubatoare împrumutate

1046
Serviciul de Ambulanță transportă prematurii în incubatoare împrumutate - f0dcd930ececa6b0f7db817459ae4e7c.jpg
Serviciul Județean de Ambulanță Constanța va primi, în primul trimestru din 2010, o autosanitară special dotată pentru transportul bebelușilor.

Transportul bebelușilor veniți prematur pe lume, de la o unitate sanitară la alta, trebuie realizat în autosanitare dotate cu echipamente speciale și în cele mai sterile condiții. Puține sunt însă serviciile județene de ambulanță din țară care beneficiază de astfel de salvări, iar Constanța se numără printre cele care nu dețin aceste echipamente.
Dr. Vasile Popescu, directorul coordonator al Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Constanța, ne-a declarat că în momentul în care este nevoie ca nou-născuții prematuri trebuie să fie transportați la unitățile spitalicești din țară, echipamentele necesare sunt împrumutate. "La ora actuală, transportul prematurilor la clinicile de specialitate din țară este problematic, pentru că trebuie să împrumutăm incubatoarele de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța sau de la privați. Dar dacă incubatoarele sunt ocupate, trebuie amânat transportul", a afirmat medicul. Directorul SAJ Constanța a adăugat: "nu am putut să achiziționăm măcar un incubator mic, pentru că sunt foarte scumpe".
De asemenea, reprezentantul serviciului a arătat că este indicat ca o singură mașină să fie utilizată pentru mutarea bebelușilor cu probleme de sănătate, pentru evitarea riscului expunerii micuților la infecții. Iar în prezent, pentru a fi folosită o singură ambulanță pentru transportul prematurilor, se fac eforturi. "În ambulanțe sunt duși pacienți cu tot felul de afecțiuni. Mașinile sunt dezinfectate, dar nu-ți poți permite riscul de a contamina bebelușii cu infecții", a adăugat dr. Vasile Popescu.

2010 aduce o salvare echipată corespunzător
Până de curând, în țară au existat doar trei autosanitare special dotate pentru transportul nou-născuților, la Iași, București (Spitalul Floreasca) și Mureș. La sfârșitul lunii noiembrie, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că au fost achi-ziționate, din Austria, alte cinci ambulanțe, dintre care trei le vor înlocui pe cele aflate în uz.
De asemenea, alte trei autosa-nitare vor sosi în țară în 2010, dintre care una destinată serviciului constănțean. Reprezentantul SAJ Constanța, dr. Vasile Popescu, a arătat că ambulanța care va sosi, cel mai probabil, în primul trimestru din 2010 este foarte bine dotată cu aparatură de specialitate: incubator performant cu sis-tem de ventilație, sistem de încăl-zire, sistem de injecție a medicamentelor, sistem de monitorizare termică a nou-născuților și o masă de resuscitare, încălzită și care își reglează temperatura în funcție de temperatura copilului.
Totodată, autosanitara va avea și spații pentru încălzirea medicamentelor, trusă pentru deplasarea la domiciliul bebelușului și o targă hidraulică pentru ca starea micului pacient să nu fie afectată în cazul unui transport pe drum accidentat. O astfel de salvare costă aproximativ 170.000 de euro, a mai precizat specialistul.

Drepturi bănești tăiate
Prin natura activității desfășurate, cadrele medicale de la SAJ Constanța nu intra în concediul forțat impus de Legea 329/2009, privind reorganizarea instituțiilor bugetare și reducerea cheltuielilor. Dr. Vasile Popescu ne-a declarat că au fost luate însă alte măsuri: efectuarea de ore suplimentare mai puține, reducerea numărului de bonuri de masă acordate și a liniilor de consult la domiciliu. Totodată, directorul serviciului constănțean a afirmat că, în caz că reducerile nu vor atinge procentajul de 15% cerut de lege, se va tăia și din sporuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 14 Decembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 2.1287 secunde