SFATURI DE LA MEDICUL PEDIATRU / "În apa de mare sau la orice loc de joacă pentru copii pândesc dușmani ai ochilor"

514
SFATURI DE LA MEDICUL PEDIATRU /
"În această minivacanță unii părinți vor ieși la plimbare pe cărări de munte sau în pădure, iar alții vor alege să meargă la plajă cu ai lor copii. Vă voi vorbi despre riscurile asociate cu afecțiuni ale ochilor.
La plajă, dacă bate vântul, în piscină sau în apa de mare, sau la orice loc de joacă pentru copii pândesc dușmani ai ochilor...", își începe mesajul medicul Mihai Craiu, pe pagina oficială de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 


Într-o postare pe pagina de socializare, medicul le oferă părinților, așa cum ne-a obișnuit, sfaturi utile, de data aceasta despre cum să îngrijească un copil care se confruntă cu afecțiuni la nivelul ochilor, precum conjunctivita.


"Praful ridicat de vânt, clorul sau alți dezinfectanți puternici pentru apa de bazin, microbii de pe suprafețele de leagăne sau tobogane, toate acestea pot ajunge în ochii copilului dvs, provocând disconfort, mâncărime locală și aspect roșu, eventual cu umflarea pleoapelor sau a a întregii zone.
Dacă nu există febră, dacă nu are alte semne de răceală (strănut, tuse sau nas plin de muci verzi), dacă nu sunt secreții purulente la ochi, astfel încât să se trezească având ochii lipiți, atunci ne gândim mai degrabă la iritații produse de nisip, praf sau alți corpi străini. Sau la alergii... Mai ales dacă niciunul din aspectele locale nu existau înaintea plecării la plajă... vezi imaginea din stânga.
In acest caz ar fi util să curățăm cu blândețe ochii, cu ser fiziologic și cu o cârpă curată (comprese sterile sau cârpă sterilizată prin utilizare a unui fier de călcat). Și ne spălăm mâinile foarte BINE, înainte și după procedură", ne spune medicul.


Dacă are copilul mâncărimi severe și se freacă excesiv la ochi, ar putea ajuta un antihistaminic potrivit vârstei. Pe cale orală sau chiar picături cu antihistaminic în ochi. De exemplu Opatanol, la copiii peste 3 ani. Dacă există secreții purulente la ochi (imaginea din dreapta) ele trebuiesc îndepărtate, mai ales dacă sunt lipite genele sau copilul deschide greu pleoapele. Tot cu o cârpă sterilă, înmuiată în ser fiziologic călduț, potrivit medicului.
 
"Pentru cruste extrem de aderente, nu frecăm mai tare, ci lăsăm compresa umedă pe ochiul închis, circa 1 minut, să se înmoaie secrețiile uscate.
Dacă manevrele locale nu ajută și apar durerea locală și/sau febră, ar putea fi necesare picaturi sau crema oculară cu antibiotic. De exemplu Tobradex la copiii cu vârsta peste 2 ani. Nu creme artizanale de gălbenele sau altceva, din cutii nesterile!!!
Poate fi necesar chiar un consult medical dacă există durere locală intensă și fotofobie (nu suportă deloc lumina).
Cum punem picături în ochi copilului mic, care nu cooperează? Link în comentarii, de la Academia Americană de Pediatrie.
De obicei punem copilul culcat pe spate, cu capul pe pernă și îl rugăm să privească în exterior, poate și în sus...
Cu degetul arătator al mâinii opuse celei pe care o folosim ca să punem picăturile în ochi (de obicei arătatorul mâinii stângi), tragem cu blândețe pleoapa de jos, apăsând în sens descendent, pe obraz, cam la o jumătate de centimetru sub pleoapă. Până când aceasta se deschide puțin, ca o fantă, ca un buzunar...
Cu mâna dreaptă lipim încheietura palmei noastre de fruntea copilului (să nu punem picaturile pe lângă, dacă acesta mișcă puțin capul) și apropiem capătul flaconului picurător, cam la 2 cm de fanta produsă la nivelul pleoapei inferioare, aplicând 1-2 picaturi. Fără să atingem ploapele sau genele cu flaconul.
Dacă nu vrea deloc să țină ochii deschiși și clipește chiar înainte de instilarea picăturilor, pentru că le vede când cad în ochi, putem recurge la o improvizație. Rugăm copilul să țină ochii foarte strânși și punem cele 2 picături în gropița de lângă rădăcina nasului, ca să nu se scurgă pe obraz. Apoi copilul va clipi de mai multe ori, stând culcat, ca să se întindă bine soluția.
La copilul foarte mic și necooperant, poate fi necesară imobilizarea, pe picioarele noastre, cu un prosop făcut sul, plasat sub umerii copilului. Ca să stea capul puțin pe spate.
Dacă trebuie folosit un unguent oftalmic repetăm pașii de mai sus, cu deschiderea pleoapei și aplicăm puțină cremă din tub, ca și cum am pune pastă de dinți pe periuță sau ketchup pe hot dog.
Aplicarea se face dinspre rădăcina nasului către colțul extern al ochiului. Cam 1 cm de cremă, exact pe marginea pleoapei inferioare, în fanta menționată. Când am terminat de aplicat rotim tubul, cu o mișcare rapidă, circulară, ca și cum am rupe o codiță de cireașă. Astfel se desprinde ușor crema de capătul tubului, fără să murdăriți fața copilului. Ulterior rugați copilul să clipească bine", este mesajul postat de medicul Mihai Craiu.




sursa foto: Spitalul Virtual de Pediatrie


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5765 secunde