Sfaturi pentru masa de Paște

637

Articole de la același autor

Pentru că în zilele imediat următoare veți mânca din belșug ouă și carne
de miel, pe care le veți stropi cu mai multe pahare de băutură, nu uitați de cumpătare, dacă nu doriți să ajungeți la spital tocmai de Paște.
"Sărbătorile creștine sunt așteptate cu nerăbdare de toată lumea pentru că sunt un prilej de a petrece în familie, de a ne bucura și, de regulă, românul se înfruptă, din greu, din toate bucatele tradiționale. Așa se întâmplă de Crăciun, dar și de Paște, când mulți consumă preparate din miel", a declarat dr. Sorin Rugină, medic primar boli infecțioase. Consumată în cantități mari, carnea de miel cauzează tulburări digestive, grețuri, vărsături, chiar și scaune diareice, dar nu foarte frecvent. Sfatul medicului privind carnea de miel este s-o consumați rațional, pentru a evita com-plicațiile.

Atenție la sosurile cu maioneză!
Un alt produs consumat mai mult decât de obicei la masa de Paște este oul. Potrivit interlocutorului nostru, cantitățile mari de ouă declanșează crize ale vezicii biliare, putându-se ajunge și la operație. O atenție sporită trebuie să acordați și condimentelor, pentru că pot da vărsături, arsuri, dar și dureri abdominale.
Atenție de asemenea, la sosurile cu maioneză. "De Paște, preparatele sunt mai sofisticate, garniturile conțin maioneză, putând cauza grețuri, arsuri. Există și riscul apariției diareii", atrage un semnal de alarmă dr. Sorin Rugină.

Evitați asocierea alcoolului
cu grăsimile
Nici pasca cu brânză nu este bună dacă este consumată în exces. O indicație care vă poate ține departe de medic este consumarea prepa-ratelor proaspete sau ținute la frigider. Și pentru că este sezonul salatelor și verdețurilor, dr. Ru-gină vă recomandă să spălați bine frunzele de salată, pentru a evita contaminările de orice fel. Românii sunt obișnuiți să stropească mesele tradiționale cu multă băutură. "Acum, excesul alimentar este dublat de alcool, mai ales de vin roșu. Nu uitați să fiți moderați și, dacă beți totuși vin roșu, nu pierdeți măsura, un pahar, maxim două fiind suficiente, altfel puteți declanșa crizele de pancreatită", ne spune medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3105 secunde