Directorul RATC, Dumitru Coiciu:

"Situația e destul de gravă, a scăzut numărul de călători"

591
Se știe dintotdeauna că autobuzele aglomerate sunt raiul hoților de buzunare. Cei care circulă mereu cu autobuzul au început să învețe cum să-i recunoască și știu să se ferească de ei. Însă, odată cu venirea verii, autobuzele vor fi pline de turiști distrați, cu portofelele doldora. Despre cum își protejează RATC călătorii, dar și despre problemele pe care le are regia din cauza concurenței cu microbuzele particulare, ne vorbește directorul Dumitru Coiciu, într-un interviu acordat ziarului "Cuget Liber".

Reporter: - Cum vă descurcați cu hoții de buzunare?
D.C.: - RATC are un protocol cu Brigada Mobilă de Jandarmi, care are acțiuni după un program săptămânal. Am înțeles că au ceva rezultate pozitive cu jandarmii în civil și nu avem informații cum că ar fi crescut numărul furturilor.
- Chiar și controlorii umblă însoțiți de jandarmi în ultima perioadă. De ce ați ales această variantă?
- Da, preferăm ca ei să fie însoțiți pentru că apar deseori conflicte pe traseu, iar reprezentanții regiei nu au competență să rețină călătorii frauduloși sau să le solicite documentele de identitate.
- Unii constănțeni spun că nu au de unde să cumpere bilet, căci nu aveți chioșcuri în toate stațiile. Ce le răspundeți?
- Este o exagerare fără de margini. Chiar dacă nu există chioșc, în toate stațiile de autobuze este cel puțin un privat care vinde bilete de autobuz. Avem peste 120 de distribuitori autorizați.
- Cum se descurcă RATC în condițiile pieței actuale?
- Din păcate, situația este destul de gravă. Nu mai avem călători, căci mulți constănțeni preferă să meargă cu 1 leu cu microbuzul, decât să dea 1,7 lei la RATC. Omul se duce la leul acela amărât. Numărul călătorilor noștri a scăzut foarte mult, de aceea am mai și redus numărul autobuzelor pe unele trasee. După ce vin turiștii, vom vedea cum ne organizăm, dacă va fi nevoie. Deocamdată nu se mișcă litoralul. Mai vin bucureștenii ăștia în week-end cu Ferrari, cu Bugatti, dar ei nu se urcă în autobuz.
- Ați făcut disponibilizări, dar nu vă afectează lipsa de personal?
- Disponibilizările le-am început în decembrie anul trecut și au continuat până în aprilie anul acesta. În total, am disponibilizat 120 de persoane. A trebuit să renunțăm la oamenii din ateliere, stațiile de redresare, electricieni, dar nu am renunțat la șoferi.
- Banii încasați din publicitatea făcută în autobuze nu vă ajută?
- Este vorba de aproximativ 6-7 milioane de lei pe an, ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din activitatea noastră. Este puțin pentru necesitățile unei regii atât de mari. Reprezintă cam cinci cisterne de motorină. Dar, sunt bune și acelea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.501 secunde