Soluții eco la îndemâna oricui

246
ONG Mare Nostrum a realizat topul celor mai bune soluții eco identificate de elevi, în cadrul "Târgului de soluții eco", organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre. Evenimentul s-a desfășurat în data de 26 octombrie 2010 la Delfinariul din Constanța și s-a adresat instituțiilor de învățământ constănțene.
Participanții au dat dovadă de imaginație și creativitate, astfel încât premiile au fost oferite pe două categorii: categoria I în care au fost încadrate soluțiile eco identificate și categoria II care a cuprins alternativele eco realizate de către elevi. Printre cele mai ingenioase soluții eco identificate și create se numără:
Lampa eco - este confecționată dintr-o plăcuță pentru stocarea energiei solare, bec, fire și o piatră transparentă pentru răspândirea luminii. Principiul de funcționare este simplu: pe timpul zilei plăcuța se încarcă cu energie, iar pe timpul nopții lampa luminează. Principalul avantaj al acestui obiect este, în primul rând, economia de curent, reprezentând o bună modalitate de protejare a mediului înconjurător.
Orezul cu bob lung, ca alternativă a orezului cu bob rotund - denumit și orez bio, acesta este crescut într-un mediu natural, fără pesticide, îngrășăminte chimice sau aditivi. Spre deosebire de orezul cu bob rotund, care fierbe în 20 de minute, cel cu bob lung fierbe în doar 13 minute, neexistând nicio diferență de gust sau de utilitate față de orezul cu bob rotund.
Bateriile reîncărcabile - principalul avantaj al utilizării acestor acumulatori constă în faptul că, existând posibilitatea reîncărcării, nu mai este nevoie de cumpărarea unor baterii noi de fiecare dată când cele vechi se descarcă. De asemenea, nu numai că se economisesc bani, însă bateriile nu mai ajung la gunoi, evitându-se astfel poluarea cu substanțele toxice care intră în componența bateriilor standard.
Ghiveciul ecologic - se poate confecționa rapid din materiale reciclabile (pet-uri, doze de aluminiu, cutii de plastic), se utilizează asemenea oricărui ghiveci și se poate decora în funcție de imaginație. Printre avantajele folosirii unui astfel de produs se numără: economiile bugetare, timpul redus dedicat confecționării, posibilitatea ușoară de realizare, utilizarea materialelor reciclabile, consum energetic minim, posibilitatea ajustării dimensiunilor, formei, culorii în funcție de spațiu, sporirea numărului plantelor ornamentale, reducerea poluării prin evitarea aruncării acestor deșeuri în mediu.
Bijuteriile reciclate - acestea pot fi realizate prin decuparea cutiilor de suc, hârtii, bucăți de metal, plastic în formele dorite. Unul dintre avantajele utilizării acestui tip de bijuterii este reprezentat de faptul că nu se folosesc materiale noi, ci materiale reciclate, evitându-se astfel risipa de resurse.
Săpunul natural realizat manual, pe bază de uleiuri vegetale - săpunul natural realizat manual în casă, prin metoda tradițională, are avantajul de a fi lipsit de compușii sintetici periculoși, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătate. Săpunul natural este biodegradabil și poate înlocui cu succes săpunurile obișnuite din comerț. Acesta face o spumă bogată și curăță în profunzime, astfel încât poate fi utilizat zi de zi pentru igienizarea pielii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5867 secunde