Șomerii și-ar găsi mai ușor de muncă dacă autoritățile locale s-ar implica mai mult

2942
Șomerii și-ar găsi mai ușor de muncă dacă autoritățile locale s-ar implica mai mult - 3e50ca86fdcdd0a6aae61164aa80c9db.jpg
Implicarea comunității locale în realizarea unor proiecte pentru organizarea de cursuri de recalificare este necesară. Astfel vor crește șansele de angajare
a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Aceasta este una din concluziile Consiliului Consultativ, format pe lângă Agenția Județeană
pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, în urma ședinței desfășurate ieri.

Membrii Consiliului Consultativ al AJOFM Constanța, respectiv șefii deconcentratelor constănțene cu rol social, liderii sindicatelor și reprezentanții patronatelor, s-au întrunit, ieri după-amiază, în sala de ședințe pusă la dispoziție de Șantierul Naval Constanța, pentru a pune la punct obiectivele pentru perioada următoare, privind fenomenul șomajului la nivelul județului nostru.
Având în vedere contextul crizei economice și disponibilizările de personal, temele ședinței au fost formarea și reconversia profesională.
Directorul coordonator AJOFM Constanța, Romulus Mincă, a spus că instituția pe care o conduce va demara, în cel mai scurt timp, mai multe cursuri de calificare: pentru lucrător în comerț, ce va avea o durată de 10 săptămâni, pentru bucătar, cu o durată de 20 de săptămâni și pentru patiser, cu o durată de 10 săptămâni. La fiecare dintre cele trei cursuri se pot înscrie câte 25 de șomeri. Va fi organizat și un curs de frizer, destinat persoanelor private de libertate care mai au de executat cel mult nouă luni de închisoare. "În iunie, AJOFM Constanța a demarat cursuri de formare în zona Cernavodă, pentru zidar, pietrar, tencuitor, zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor", a adăugat reprezentantul agenției.
Totodată, șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă sunt ajutați prin consiliere. "Am început un proiect cu Universitatea Ovidius, prin care ne ajută cu un psiholog care vine, zilnic, să consilieze șomerii", a spus directorul agenției constănțene.

Evaluarea absolvenților cursurilor de formare, o problemă
Un alt aspect adus în discuție a fost modul de examinare a absolvenților cursurilor de formare profesională, organizate de furnizorii privați. "Este necesară separarea procesului de formare de cel de evaluare, pentru că vin mulți la angajare, dar sunt prost pregătiți și trebuie să recunoaștem asta. Evaluarea este făcută tot la furnizorul cursurilor de formare, iar șomerul se supără dacă nu promovează, pentru că a dat bani. Dacă ar fi evaluat de altă structură, furnizorii ar intra într-o competiție reală și ar avea interesul să le fie certificată competența", a afirmat Romulus Mincă.
Pentru a răspunde în mod real cerințelor pieței muncii, este necesară, au căzut de acord membrii consiliului, implicarea comunităților locale, prin sprijin financiar, pentru organizarea unor cursuri de perfecționare sau de calificare. "Comunitatea județeană și cea locală trebuie să fie implicate în proiectul privind cursurile de formare profesională, pentru că sunt direct interesate. De aceste cursuri beneficiază cetățenii, care obțin un loc de muncă, își cum-pără o casă și, astfel, contribuie cu taxe și impozite", a atras aten-ția unul dintre membrii Consiliului Consultativ.
Reprezentanții patronatelor au propus să se organizeze, de exemplu, cursuri pentru alpiniști, în condițiile în care, în prezent, la mare căutare sunt profesioniștii în izolarea termică a blocurilor.

Peste 5.000 de șomeri, angajați în iunie
O nemulțumire a membrilor consiliului, exprimată de Ioana Purcărea, liderul Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar, a vizat faptul că Instituția Prefectului nu organizează o comisie de dialog social, în care să fie căutate soluții pentru remedierea problemei șomajului în județul nostru. "Discuțiile pe care le purtăm în cadrul acestui consiliu, le putem avea la comisia de dialog, unde să fie prezenți și reprezentanții Instituției Prefectului și ai altor deconcentrate. Sau, dacă nu, să-i aducem pe ei aici, pentru că nu a mai fost organizată o comisie de dialog de ani buni", a arătat Ioana Purcărea. Mai mult, sindicaliștii și reprezentanții patronatelor au convenit ca la următoarea ședință, din august, să invite și parlamentari, indiferent de coloratura politică, în încercarea de a găsi sprijin pentru modificarea legislației în domeniu.
O statistică realizată de AJOFM arată că, în luna iunie, au fost încadrați în muncă 5.475 de constănțeni, dintre care 140 în urma absolvirii cursurilor de formare profesională.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2078 secunde