Spitalul CF Port, ignorat de autoritățile locale. "Am reușit să identific marile probleme"

1560
Spitalul CF Port, ignorat de autoritățile locale.

Articole de la același autor

Au trecut, deja, trei luni, de când Spitalul CF Port are un nou director, în persoana dr. Iuliana Botezatu, care încearcă, zi de zi, să resusciteze unitatea sanitară. Este clar că instituția nu își poate reveni într-un timp atât de scurt și că încă se confruntă cu probleme, dar managerul spune că este dispus să lupte pentru a face ca și Spitalul CF Port să conteze pentru constănțeni și să aibă adresabilitate ca și celelalte spitale din oraș.  


Din punct de vedere obiectiv și managerial, spune dr. Botezatu, este mulțumită că a reușit să identifice marile probleme cu care se confruntă această instituție. Este vorba, în primul rând, despre subfinanțare și permanentul deficit în sectorul investițiilor. 


"În medie, spitalul a funcționat cu un deficit anual cuprins între 2,4 milioane și 3,3 milioane lei. A avut și încă are probleme legate de executarea anumitor contracte, are probleme legate de organizare, de numărul de personal. La acest capitol, trebuie să spunem că funcționăm cu jumătate din normative. Cu alte cuvinte, din 299 posturi, noi avem doar 152, ceea ce ne limitează performanța profesională și capacitatea de a gestiona serviciile de sănătate publică pe care le putem oferi. Totuși, în ciuda acestor aspecte, am încercat și am și reușit să facem în așa fel, încât să suplinim deficiențele de personal, am organizat concursuri și în continuare facem selecție de personal, pentru a asigura o funcționare cât mai adecvată a spitalului. Cele mai vitregite secții din punctul de vedere al deficitului de personal sunt secțiile de Chirurgie. Desigur, calitatea actului medical poate fi afectată de acest deficit, dar acest spital s-a confruntat de-a lungul timpului și cu lipsa medicamentelor, cu absența bugetului pentru cheltuielile cu medicamentele, cu foarte multe probleme. De când sunt aici, am încercat să mobilizez toate resursele, astfel încât să reușim să avem, totuși, consumabile și medicamente. Este adevărat, sunt insuficiente, încă, dar, totuși, avem reactivi de laborator, tot ceea ce înseamnă filme de radiologie. Chiar am făcut tot posibilul să găsim fonduri, contracte noi, bani să ne putem urni și am început să facem acest lucru", a declarat pentru "Cuget Liber", managerul spitalului. 


Bolnavii își mai cumpără și singuri medicamentele


Ea a recunoscut că bolnavii își mai aduc, uneori, medicamente de acasă, dar și conducerea unității sanitare are grijă să le aducă, mai ales din sponsorizări. În ceea ce privește datoriile colosale ale Spitalului CF Port, au fost făcute o serie de demersuri către ANAF,  în scopul accesării amnistiției fiscale pentru penalități, care se ridică la suma de nouă milioane de lei. Legat de acest aspect, directorul a spus că era normal să se ajungă la sume mari, din moment ce în ultimii ani s-a mers mereu cu un deficit de finanțare. Tocmai de aceea, acum este nevoie ca actuala conducere să aducă noi contracte de peste tot, la care se adaugă sponsorizările. 
Deși spitalul se află în subordinea Ministerului Transporturilor, el funcționează în județul Constanța. Acesta este și motivul pentru care am întrebat dacă autoritățile locale i-au ajutat cu ceva. 
"Autoritățile locale ar trebui să țină cont că noi suntem, practic, un obiectiv strategic național. Desigur, acest spital a avut perioada lui de glorie, dar are, în continuare, potențial și este foarte bine ca autoritățile să se reorienteze din punctul de vedere al priorităților de dezvoltare. De ce? Pentru că, în primul rând, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța este mai mult decât supraaglomerat, iar noi aici, avem un indice de utilizare al paturilor de 50%. Ca atare, suntem disponibili, liberi, avem potențial. Până în prezent, toate solicitările pe care le-am făcut au fost respinse, și nu mă refer la solicitări importante. Cu toate acestea, vom reveni asupra solicitărilor, cu și mai multă forță și sunt convinsă că a doua oară, le vom aduce mai multe argumente, pentru a ne sprijini", a completat managerul. 


La rândul său, purtătorul de cuvânt al instituției, Gina Gheorghe a declarat că laboratorul de Radiologie-Imagistică funcționează cu un aparat de ultimă generație și un osteodensitometru ultraperformant. 


"De când a venit noul manager, la spital a fost adusă aparatură prin contracte de sponsorizare, un coagulometru, obiecte sanitare, chiuvete noi, sterilizatoare cu abur pentru policlinică și spital. În plus, în scurt timp, vom achiziționa rezervoare de apă și nu numai. În concluzie, avem capacitatea de a prelua pacienții de la SCJU, iar pentru bolnavii gravi avem prefigurarea unei unități UPU, pentru care am făcut deja demersurile din luna mai. În afară de asta, am reconfigurat camera de gardă și am reorganizat ambulanța", a adăugat aceasta. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3053 secunde