Sprijin pentru medici şi asistente. Aplicație de evaluare a riscului de epuizare profesională

Duminică, 12 Septembrie 2021, 09:27
203
Federația „Solidaritatea Sanitară” a lansat aplicația Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională - Burnout Assessment Tool (BATEREP), putând fi deja vizualizate primele date publice.

Aplicația poate fi accesată de către toți cei interesați la adresa: https://baterep.cercetare-sociala.ro/. Ea se adresează în special lucrătorilor din sănătate, principalul obiectiv fiind desfășurarea unui screening național privind evaluarea riscului de epuizare profesională. Aplicația BATEREP poate fi utilizată însă și de către lucrătorii din alte sectoare.

Prin intermediul aplicației BATEREP lucrătorii au acces gratuit la completarea testului de burnout, la scorul obținut, la interpretarea scorului și a cauzelor posibile și la compararea scorului individual cu colegii și colegele din aceeași categorie profesională și de la același loc de muncă/tip de secție.

De asemenea, Federația „Solidaritatea Sanitară” asigură tuturor unităților sanitare publice accesul gratuit la un panou dedicat de vizualizare a rezultatelor colective ale desfășurării procesului de evaluare, putând vizualiza media scorurilor obținute de către lucrătorii din unitate, mergând până la nivelul secțiilor și la alte informații specifice. Datele de conectare și cele privind mobilizarea lucrătorilor la evaluarea riscului de epuizare profesională au fost deja transmise tuturor spitalelor publice.

Aplicația a fost utilizată până acum de peste 6.000 de lucrători (peste 93% dintre ei fiind profesioniști din sistemul sanitar), fiind deschisă în continuare accesării din partea acestora. Un prim set de date rezultate din completarea testelor a fost publicat pe portalul aplicației, acestea oferind primele indicii privind situația în care se află lucrătorii din sistemul sanitar.

Aplicația BATEREP are utilitate maximă în cazul lucrătorilor din sănătate implicați în lupta împotriva pandemiei COVID-19, permițând o evaluare la nivel național a riscului de epuizare profesională a acestora. Având în vedere includerea măsurilor pentru prevenirea instalării sindromului de epuizare în rândul personalului din sănătate în cerințele ANMCS, aplicația BATEREP contribuie la monitorizarea și creșterea calității serviciilor medicale acordate pacienților.

În același timp, aplicația este relevantă pentru toți lucrătorii și angajatorii din România, mai ales în condițiile create de includerea (în anul 2020 a) stresului și epuizării fizice în situațiile de hărțuire morală (cf. prevederilor art. 2, alin. 5.2 din OUG nr. 137/2000).

Prin desfășurarea screening-ului național, aplicația BATEREP permite constituirea unei baze de date de referință privind riscul de epuizare profesională a lucrătorilor din sănătate, constituind astfel un criteriu obiectiv de evaluare.

Pagina a fost generata in 0.2017 secunde