Statul este cel mai bun angajator

2555
Statul este cel mai bun angajator - ed989437a0ee6a6eabfb986fe1b1ec8f.jpg
Statul are grijă de angajații săi întocmai ca și cloșca de pui. Odată intrați sub "aripa" protectoare a statului, bugetarii pot spune că sunt aranjați pe viață. Nu au ei salariile foarte mari, dar măcar sunt sigure. Au cărți de muncă, mai primesc și unele sporuri, iar dacă se întâmplă să fie disponibilizați beneficiază de indemnizații compensatorii. Însă statisticile arată că foarte puțini bugetari ajung șomeri. În prezent, șomerii proveniți din sectorul privat sunt de cinci ori mai mulți decât cei din sectorul de stat.

Se pare că angajații din sectorul privat au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei financiare naționale, mulți dintre ei pierzându-și slujbele. Statisticile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că, în luna februarie 2010, 20.156 din cei 24.593 de șomeri constănțeni proveneau din sectorul privat. Criza financiară i-a "lovit" direct în plex pe micii și chiar marii întreprinzători. Cel mai afectat a fost domeniul industrial, urmat de cel al comerțului, al reparațiilor de autovehicule și al construcțiilor. În sectorul public, singurul domeniu unde s-a înregistrat o scădere mai mare a numărului de personal este învățământul, însă mulți dintre angajați au fost în situația de a alege între salariu și pensie, preferând-o pe cea din urmă, ceea ce face ca numărul disponibilizaților să fie, de fapt, mai mic.

Particularii au dat afară pe capete
În schimb, în vremurile de criză acută pe care le trăim, bugetarii au reușit să răzbească, deocamdată, fără prea multe concedieri. Apărați de contracte colective de muncă la nivel de ramuri și de sindicaliști zeloși, bugetarii au forțat mâna statului și și-au păstrat locurile de muncă. Neputând să facă disponibilizări masive, statul s-a mulțumit să le mai taie bugetarilor din sporuri, de altfel destul de numeroase. Toată lumea știe că salariile multor bugetari sunt mici, însă "ajutate" de o sumedenie de sporuri, deseori inutile și nejustificate, ele ajung să se dubleze.
Așadar statul și-a protejat angajații, dar nu a reușit să întindă o mână de ajutor și celor din sectorul privat. Particularii au ajuns să facă eforturi imense pentru a se putea menține. Puțini patroni au fost dispuși să-și mai reducă din profit pentru a-și păstra angajații, preferând să facă economii prin concedieri și supraîncărcându-i de responsabilități pe cei rămași. Alții, chiar dacă ar fi vrut, nu și-au mai permis să-și plătească oamenii și au pus lacăt pe afaceri. Concediații au îngroșat rândurile șomerilor pentru care tot statul plătește acum indemnizații. În loc să ofere subvenții și facilități pentru întreprinzători, încasând mai puțin, e drept, din impozite, statul a ajuns să scoată bani din buzunar pentru a-i susține pe șomerii, cărora, odinioară, nu le purta deloc de grijă, ba chiar îi taxa consistent la salariu.

Rata șomajului în județ a ajuns la 7,72%
Pentru a opta lună consecutiv, numărul șomerilor din județul Constanța a crescut semnificativ. Potrivit statisticilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, în luna februarie a anului 2010 erau înregistrați 24.593 de șomeri, cu 3.366 mai mulți decât în ianuarie 2010. Rata șomajului a ajuns la 7,72%, cu un procent mai mult decât în luna anterioară. Datele sunt din ce în mai îngrijorătoare, numărul șomerilor ajungând foarte aproape de cel din anul 2003 și aproape dublu celui din 2009. Cu toate acestea, se așteaptă și se speră într-o scădere a ratei în următoarele luni, având în vedere că începe sezonul estival și multe persoane vor reuși să se angajeze pe o perioadă determinată. Din cei 24.593 de șomeri, numai 16.893 sunt indemnizați, iar 7.700 nu primesc indemnizație de la stat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.272 secunde