Statul va da credite preferențiale, fără dobândă, pentru fitness, muzee și reviste

161
Statul va da credite preferențiale, fără dobândă, pentru fitness, muzee și reviste - creditdobandazero12551600-1527626927.jpg

Articole recomandate

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat în această seară că Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ prin care statul va acorda credite preferențiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în dezoltare personală, acoperind cheltuieli cu educația, sănătatea sau cultura. Creditele pot fi luate de tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, dar și de cei care au până în 55 de ani.

Diferența este că primii vor putea lua un credit de 40.000 de lei, iar ceilalți 35.000 de lei.


Însă, în cazul ambelor categorii, suma poate ajunge la 60.000 de lei dacă se angajează pe perioada programului. Banii vor putea fi folosiți pentru plata unor cursuri, taxelor la gradiniță sau creșă, cumpărarea de cărți și calculatoare sau plata chiriei.

Cu banii garantați de stat se vor putea achita și abonamente la fitness, o parte cu cheltuielile cu construcția sau renovarea unei locuințe. În total, vor fi 8 milioane de beneficiari, spune Viorel Ștefan. Oficialul nu a anunțat însă care e valoarea totală a programului, dacă autoritățile au negociat cu băncile și nici când ar putea începe. Asta în condițiile în care proiectul de act normativ va fi supus consultării publice în perioada următoare.

Viorel Ștrefan – vicepremier: "Dobânda este zero din perspectiva beneficiarului. Practic, însă, toate dobânzile și comisioanele bancare, sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusă și periaoda de grație care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de cinci ani. Scopul acestei perioade de grație este de a permite beneficiarului să termine studiile și după ce se angajează să poată începe rambursarea creditului.

Beneficiarul poate beneficia de oricâte trageri în primii cinci ani de la acordarea creditului pentru a-și deconta cheltuielile eligibile prevăzute în program. Vorbim deci de decontarea facturilor sau plăți directe pe bază de proformă pe care beneficiarul le prezintă la banca finanțatoare. Nu este vorba despre un transfer direct în contul beneficiarului"

Cheltuielile eligibile sunt, în principal, cele legate de educație: plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unități de învățământ din România, plata cărților, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare manifestări științifice și concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate, achiziționare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri.

Sunt acoperite și cheltuielile legate de plata chiriei, utilităților, loc cazare în cămine școlare sau studențești, precum și plata taxei la grădință, creșă sau școală privată din România.

Un alt domeniu este cultura: abonamente culturale pentru cinema, teatru, operă, bibliotecă și muzee, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, instrumente și echipamente pentru prestațiile culturale.

Totodată, este vizată și sănătatea: costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naționale de sănătate publică.

În plus, este acoperit și domeniul sportiv: echipamente sportive de uz personal, abonamente la activități sportive (fitness, înot etc.).

Mai mult de atât, programul acoperă și o parte din construcția sau achiziția unei locuințe, dar și modernizarea sau renovarea locuinței.

sursa: digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7581 secunde