Stop discriminării femeilor la locul de muncă

1164
Stop discriminării femeilor la locul de muncă - femeisnc-1324053896.jpg
În luna martie a anului trecut, Guvernul a aprobat pentru perioada 2010, 2012, strategia națională pentru egalitate de șanse între femei și bărbați și a planului de acțiuni pentru implementarea strategiei. Prin acest act normativ, discriminarea este sancționată legal prin despăgubiri materiale sau morale. Nu toate femeile, însă, ajung să își cunoască drepturile reale. Cele mai multe dintre ele, din lipsa de informații, preferă să suporte ceea ce li se întâmplă fără să ia măsuri.

Totodată, persoanele de sex feminin sunt reticente și la ideea de a-și deschide propria afacere din teama de a nu fi discriminate. Tocmai de aceea, organizațiile abilitate au facilitat organizarea de cursuri și de consiliere psihologică pentru încurajarea femeilor de a se descurca pe cont propriu. Printre acestea se numără și organizațiile sindicale și patronale, pentru care noua legislație conferă competențe sporite.

În plus, un fenomen nou pentru România este conceptul de "mobbing", adică hărțuire psihologică la locul de muncă. Potrivit statisticilor, hărțuirea morală afectează mai mult de 12 milioane de angajați anual la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, legislația română s-a limitat la incriminarea hărțuirii sexuale, fără să existe la ora actuală vreo reglementare pentru recunoașterea sau sancționarea fenomenului de "mobbing".

Printre organizațiile din Constanța care au luat măsuri pentru a proteja drepturile și informarea femeilor la locul de muncă se află și Blocul Național Sindical al Șantierului Naval Constanța, prin Jeni Bentaru, reprezentantul femeilor din SNC. Aici, angajatele din cadrul societății sunt consiliate gratuit. Membră a Comisiei Județene în Domeniul Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, Jeni Bentaru ne-a spus că încearcă frecvent să le încurajeze pe angajate să apeleze la consiliere pentru orice problemă ar avea. "La început, personalul feminin era reticent la ideea de consiliere, dar acum am reușit să le facem pe femeile din SNC să se informeze cu privire la drepturile lor și să le înțeleagă. În primul rând, nu au de ce să le fie teamă. Pot discuta cu mine, indiferent de situația în care se află și voi încerca să le rezolv problema", a precizat Jeni Bentaru.

Aceasta a organizat, ieri, o conferință la sediul Agenției Județene pentru Prestații Sociale unde a discutat despre drepturile femeilor cu reprezentante ale Prefecturii, AJOFM sau SNFP.

În cadrul întâlnirii, Emilia Murineanu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța a precizat că anul viitor se vor implementa mai multe proiecte dedicate promovării femeilor pentru a le încuraja pe acestea să nu se lase date la o parte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 28 Septembrie 2011
Stire din Economie : Industria navală schimbă macazul
Pagina a fost generata in 1.4953 secunde