Țânțarul-tigru atacă România! Invazia este iminentă din cauza caniculei

461
Țânțarul-tigru atacă România! Invazia este iminentă din cauza caniculei - tantar-1439635517.jpg

Articole recomandate

Valul de caniculă care a lovit România de mai multe săptămâni aduce cu el și efecte secundare. Un nou tip de țânțar, extrem de periculos din perspectiva bolilor transmise, este la granița țării.

Țânțarul-tigru a ajuns la granița României, venind dinspre zona de sud-est și pătrunderea pe teritoriul țării este inevitabilă, spun specialiștii.

Schimbările climatice modifică arealul de dezvoltare a insectelor. Este și cazul țânțarului-tigru, care este purtător al unor boli tropicale extrem de periculoase.

"Au fost depistate cazuri izolate de țânțari-tigru mai ales în depozitele de anvelope uzate. Este cea mai sigură metodă de transport pentru această specie de țânțari. Țânțarul-tigru va ajunge în curând și la noi, nu putem scăpa. Lipsa ploilor ajută totuși la limitarea invaziei", a declarat pentru Realitatea TV biologul Constantin Răduțu.

O specie de țânțar, numită Aedes albopictus sau "Asiatic Tiger", purtătorul meningitei West Nile, dar și al altor boli transmisibile la om, a ajuns în Europa și s-ar putea stabili în România.

Țânțarul-tigru poate fi purtătorul a peste 20 de virusuri, dintre care 7 sunt periculoase pentru om. Între aceștia șapte se numără și virusul Chikungunya și virusul Denga, care provoacă febra Denga, boală infecțioasă declanșată de diferite virusuri din grupa arbovirusurilor.

Denga este transmisă omului prin înțepătura de țânțar. Această este o boală endemică, survenind în epidemii în numeroase regiuni calde ale globului în principal (Asia de Sud-Est, Pacific, Africa, America Centrala si de Sud, Caraibe).






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0883 secunde